e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Café Nobel: Medicína ve vesmíru a z vesmíru

publikováno: 18.7.2013, kategorie: Vzdělávání, autor: Frederik Velinský

Sdílet: facebook twitter google+

Zajímá vás, jak se pečuje o zdraví astronautů na Mezinárodní kosmické stanici, jaké tam probíhají lékařské experimenty a jaké využití nacházejí získané poznatky v pozemské medicíně? Chcete se dozvědět víc o českém projektu experimentální podvodní stanice a vědecké laboratoře Hydronaut? Pak dnes, ve čtvrtek 18. července navštivte planetárium v Teplicích, kde v 18,00 hodin začíná druhý večer Vesmírného léta, speciálního seriálu Café Nobel.

Hosty večera Medicína ve vesmíru a z vesmíru / Projekt Hydronaut budou Pavel Boháček a Matyáš Šanda.

Pavel Boháček je je odborník na medicínu v extrémních podmínkách a popularizátor vědy. Vystudoval Střední zdravotnickou školu v Rumburku, management na The Open University Business School a absolvoval také výcvik přednemocniční neodkladné taktické péče, certifikovaný Czech Association of Combat Medics, které je členem. Pracuje v Ústřední vojenské nemocnici – Vojenské fakultní nemocnici v Praze. Má odbornost diplomované zdravotní sestry a zároveň je držitelem certifikace taktického vojenského medika se specializací poskytování neodkladné zdravotní péče v podmínkách extrémního a nebezpečného prostředí. Zajímá se o nejnovější poznatky výzkumu z oblastí letecko-kosmické a válečné medicíny a možnosti jejich využití v civilní medicíně a běžné zdravotnické praxi. Díky své spolupráci na kosmických projektech, například na projektu Hydronaut, kde má na starosti tzv. Medical Operations, získal členství v americké Space Nursing Society, která sdružuje zdravotnické specialisty – nelékaře, podílející se na kosmických projektech.

Matyáš Šanda je autorem projektu Hydronaut. Vyučil se truhlářem a po maturitě na Střední umělecko-průmyslové škole studoval architekturu a design na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Absolvoval potápěčský výcvik a začal se věnovat pracovnímu potápění. Prošel několika kurzy, zaměřenými na architekturu do extrémních prostředí a kosmické technologie. Věnuje se také létání.

Mezinárodní kosmická stanice ISS je obří laboratoř, pohybující se 360 kilometrů nad Zemí,“ říká Pavel Boháček. „Na její palubě, v extrémně nebezpečném prostředí, posunují astronauti hranice lidského poznání v mnoha oblastech vědy. Jednou z nich je i medicína.“ Třeba právě v tomto okamžiku probíhá na palubě ISS experiment, který vám v budoucnu zachrání život. Víc se dozvíte v teplickém Planetáriu.

Řeč bude i o experimentech, které se chystají na Zemi. Matyáš Šanda vám představí výzkumný a výcvikový modul Hydronaut, zařízení, které umožní tříčlenné posádce dlouhodobý pobyt 20 – 30 metrů pod vodní hladinou. V blízké budoucnosti by v tomto modulu měl probíhat lékařský, biologický a psychologický výzkum a bude možné ho využívat i pro výcvik astronautů a potápěčů – záchranářů.

Café Nobel je cyklus přátelských setkání veřejnosti s vědci nad šálkem kávy, pořádaný Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem ve spolupráci s populárně vědeckým magazínem Českého rozhlasu Planetárium. S výjimkou prázdnin ho můžete navštívit vždy jedenkrát do měsíce v Městské knihovně v Lounech, ve Fokus kafe v Ústí nad Labem a také v Café Atrium v Chomutově. Letní seriál Café Nobel v Teplicích organizujeme ve spolupráci se Severočeskou hvězdárnou a planetáriem. Café Nobel je jednou z klíčových aktivit projektu Otevřená univerzita, otevřená věda, který realizuje Univerzita J. E. Purkyně.