e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Filmový festival na Kristýně

publikováno: 18.7.2011, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Až 800 Čechů a Poláků očekávají pořadatelé na česko-polském filmovém festivalu, který se uskuteční 23. července od 18.00 hodin v příhraničním rekreačním areálu Kristýna v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Mimo filmové tvorby se na přehlídce pod širým nebem představí také regionální kapely obou zemí.

Jak  informoval koordinátor projektu Jiří Sýkora z městské společnosti Elset: „Festival umožní osobní setkání stovek lidí. Poznáme navíc kulturu sousední země a Poláci zase naši kinematografii a muziku, to je pro vzájemné porozumění velice důležité,“ připomněl. Elset je jedním ze spolupořadatelů akce. Projekt připravila společnost Liberecká IS a získala na něj příspěvek z fondů EU. Podpora má přispět k oživení cestovního ruchu a k rozvoji v pohraničí.  

Jaké filmy se budou na festivalu promítat, tak o tom rozhodne veřejnost hlasováním na webu, na stránkách www.filmovyfestival.eu.  Až do samého začátku festivalu tam budou moci lidé kliknout pro jeden ze tří českých a ze tří polských titulů. Polský film poběží v originálním znění s českými titulky a naopak český film s polskými titulky. Poutavé na celé akci je i to, že je vstup zdarma.

Chceme, aby byl festival přístupný pro širokou veřejnost” podotkl Sýkora s tím, že na přehlídku naváží další projekty sledující společný cíl - vytvoření osobních vazeb mezi lidmi v příhraničí.