e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival Teplice: Velké finále s Evženem Oněginem

publikováno: 18.6.2018, kategorie: Hudba, autor: Magdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

54. ročník Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena se uzavře ve čtvrtek 21. června v Teplicích. Severočeskou filharmonii Teplice, vedenou dirigentem Charlesem Olivieri-Munroe doplní devět sólistů a Filharmonický sbor z polského Krakova, kteří společně nastudovali koncertní provedení opery Petra Iljiče Čajkovského Evžen Oněgin.

V titulní roli Evžena Oněgina se představí pěvec Filip Bandžak, držitel nejvyššího ocenění Evropské unie umění v oblasti operního zpěvu - Zlatá Europea. Roli Taťány se zhostí ruská sopranistka Ekaterina Kim, kterou už posluchači v Teplicích mohli slyšet se Severočeskou filharmonií jako Mařenku v koncertním provedení Prodané nevěsty. V dalších rolích uslyší posluchači teplického koncertu mladého tenora z Litvy Edgarase Davidovičiuse, sólistku ústeckého operního souboru Jarmilu Baxovou, mezzosopranistku a pedagožku teplické konzervatoře Barboru Poláškovou, dlouholetou sólistku ústecké opery Věru Páchovou, basbarytonistu Národního divadla Františka Zahradníčka, studenta pražské HAMU a sboristu Národního divadla Michaela Skalického a člena divadla J. K. Tyla v Plzni Jakuba Hliněnského.

Do Teplic přijede také Krakovský filharmonický sbor, jehož historie sahá až do roku 1945. Specializuje se na monumentální oratoria, má ve svém repertoáru také provedení řady operních děl, ale i skladeb populární hudby. Sbor se podílí na popularizaci děl polského skladatele Krzysztofa Pendereckiho, se kterým intenzivně spolupracuje. Na základě ohlasů nejenom z Polska, ale z celého světa, je sbor nazývám „velvyslancem polské kultury“. Od roku 2009 je jeho sbormistryní Teresa Majka-Pacanek. Severočeskou filharmonii Teplice bude při závěrečném festivalovém koncertu dirigovat dlouholetý šéfdirigent tohoto tělesa Charles Olivieri-Munroe, který se do Teplic pravidelně vrací.

Velké rozloučení s Hudebním festivalem Ludwiga van Beethovena se koná v koncertním sále Domu kultury v Teplicích ve čtvrtek 21. června od 19,00 hodin. Vstupenky stojí 300 Kč, zlevněné 150 Kč a jsou k dispozici v předprodeji. Celé festivalové dění můžete sledovat ve Speciálu Beethovenův festival Teplice