e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Za uhlím zpět k milíři se v zooparku vydají už od pondělí 20. června

publikováno: 18.6.2016, kategorie: Zajímavosti, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

Přijďte s podívat v týdnu od 20. do 26. 6. do Staré Vsi na stavbu, zapálení a hoření milíře pod vedením odborníka Ing. Jiřího Kodery. Rozebírání milíře a roztloukání dřevěného uhlí můžete sledovat v neděli 26. června od 14:00 hodin.

Stavba milíře bude zahájena v pondělí 20. června ráno. Jedinečný pohled na vznik tradičního zařízení pro výrobu dřevěného uhlí se vám naskytne v pondělí během celého dne. V úterý bude milíř zapálen.  Po celý týden bude v dopoledních hodinách probíhat výukový program určený pro žáky 2. stupně základních škol na téma uhlí, hoření, karbonizace a porovnávání jednotlivých druhů uhlí. Součástí programů budou i interaktivní chemické  pokusy realizované  ve spolupráci s pražskou Vysokou školou chemicko technologickou. Návštěvníci mohou do Staré Vsi zavítat během celého dne, každé odpoledne pro ně bude připraven zajímavý doprovodný program.

Milíř je už od starověku používané zařízení pro výrobu dřevěného uhlí. Je to velká hranice dřeva, zvenku utěsněná hlínou. Zajišťuje pomalé hoření při relativně vysoké vlhkosti a s minimálním přístupem vzduchu. Uvnitř milíře dochází ke karbonizaci dřeva. Ze 100 kilogramů dřeva se tímto způsobem dá získat asi 20 kilogramů dřevěného uhlí.