e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ochránci Českého středohoří chystají Sinutecké kuropění

publikováno: 18.6.2014, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Po Slavnostech stepí pořádá Správa CHKO České středohoří a občanské sdružení Středohoří sobě další zajímavou akci.  Tentokrát je co do rozsahu menší a má název Sinutecké kuropění – Svatovítská ornitologická a entomologická vigilie. Koná se 21. a 22. června v areálu zázračné studánky a kaple sv. Víta v Sinutci. Nocovat se bude pod širákem nebo v kapli. 

Vigilie (ve starší češtině také svatvečer) je bohoslužba v předvečer náboženského svátku. Slovo pochází z latinského vigilia, což znamená bdění, říká encyklopedie. 

Sinutec je malá vesnice, část obce Libčeves v okrese Louny. Nachází se asi 3,5 km na západ od Libčevsi. V sobotu je na programu od 14,00 hodin brigáda (dobrovolná) v areálu studánky a kaple a od 19,30 do 21,00 hodin hudebně-literární svatovítské pásmo za současného opékání kuřat (proto KURO - PĚNÍ). Od půl desáté až do jedenácti hodin večerních je na programu entomologická exkurze s nočním odchytem hmyzu.

V neděli se bude vstávat již ve 4,00 hodiny a až do 7,00 hodin bude pro změnu ornitologická exkurze s odchytem ptáků a možná bude ke shlédnutí i východ slunce.

Nocleh je na místě buď ve vlastních stanech nebo v kapli na karimatce, popřípadě pod širákem pod památnou lípou vedle kaple. Pořadatelé doporučují zásobit se jídlem a pitím (voda a civilizovaná toaleta zajištěna). Pracovní nářadí a hudební nástroje jsou vítány. Doprava je po vlastní ose, jinak autobusem je možno dojet do obce Kozly a odtud již jen cca 1 kilometr do Sinutce. Blíže na www.stredohorisobe.wz.cz a nebo tel. 732 921 250.