e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Oslava 80 let létání na Rané u Loun

publikováno: 18.6.2012, kategorie: Sport, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Na sobotu 23. června se na letišti na Raná u Loun připravuje velká sláva. Při příležitosti 80. výročí létání na Rané se zde nejen pro příznivce letectví pořádá Den otevřených dveří. Návštěvníci uvidí řadu letadel na zemi i na nebi a na Rané se sejdou i pamětníci.

Letiště Raná se nachází na severozápadním úbočí hory Raná. Je to čedičový trojvrcholový masiv, který se nachází asi 6 km severoseverozápadně od Loun v západní části Českého středohoří nad stejnojmennou obcí. Jedná se o velmi výraznou podlouhlou horu rozloženou v SV-JZ směru v délce asi jednoho kilometru, která je již od 30. let 20. století velmi známá jako jedno z největších celostátních středisek vhodných pro bezmotorové létání.

Raná u Loun patří k historickém místu českého a československého plachtění. V roce 1932 se zde začala na svazích hory Raná psát slavná historie našeho plachtění. Konal se zde 1. a 2. národní plachtařský závod. Ústřední plachtařská škola zde v letech 1933-1938 vyškolila převážnou většinu našich plachtařů pilotů-instruktorů. Po osvobození v roce 1945 mířila na Ranou mládež z celé republiky. Zemská plachtařská škola zde vyškolila 962 pilotů, kteří zde v roce 1946 provedli dnes nepředstavitelných 41 367 startů. Dnešní sportovní letiště vybudovali lounští plachtaři brigádně. Za slavnou průkopnickou minulost nazvali plachtaři Ranou u Loun kolébkou českého, československého plachtění, píše se na webových stránkách letiště.

Ale vraťme se k samotné slavnosti. V průběhu dne budou probíhat letové i statické ukázky letecké techniky od počátku existence letiště až po současnost. Zároveň při této příležitosti proběhne setkání pamětníků. Začátek oslav je v 10,00 hodin v historickém hangáru H2. Během dne budou od 13,00 hodin k vidění letové ukázky, např. stroje L-29 Delfín, Zlín Z-50L, ASK-21, nebo skupinové para seskoky, „gumové“ starty s SG-38, navijákové starty a mnoho dalšího. Bohatá nabídka bude i ve vystavených letadlech – např. Schulgleiter SG-38, Z-24 Krajánek, LF-109 Pionýr, LF-107 Luňák, L-13 Blaník, M-1 Sokol, Aero Ae-45 a Aero L-60, Let L-200 Morava, Antonov An-2 či různé typy letadla Zlín. A areálu letiště bude zajištěno občerstvení a prodej upomínkových předmětů, vstupné je dobrovolné.

S použitím informací a fota z http://www.lkra.cz/klub/.