e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jubilejní Beethoven: Mládí s filharmoniky

publikováno: 18.5.2019, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Součástí Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, který už brzy začíná v Teplicích, jsou pravidelně i koncerty mladých nadějných talentů. Se Severočeskou filharmonií Teplice si zahrají na dvou koncertech v Teplicích a Děčíně, v úterý 28. a středu 29. května.

„Dáváme prostor i mladé generaci, proto jsme do festivalu zařadili dva koncerty pod názvem Mládí s filharmoniky. Zde mohou mladí nadějní hudebníci třeba právě poprvé zasednout po bok orchestrálních hráčů a poznat kouzlo symfonické hudby,“ říká k připravovaným koncertům ředitel Severočeské filharmonie Teplice Roman Dietz.

Během dvou večerů se představí nejlepší žáci Základních uměleckých škol Ústeckého kraje a Konzervatoře Teplice. Severočeskou filharmonii bude dirigovat pedagog a  umělecký vedoucí a dirigent Filharmonie mladých Praha Ladislav Cígler. Hostem večerů bude šestnáctiletý klavírista Jan Čmejla, laureát 51. ročníku mezinárodní klavírní soutěže Virtuosi per musica di pianoforte 2018. Student pražské konzervatoře hraje od svých šesti let, od osmi se věnuje i hudební skladbě. Nejde o jeho první vystoupení v Teplicích – v loňském roce získal první cenu a titul absolutního vítěze na soutěži Beethovenovy Teplice, kde mu byla též udělena mimořádná cena za nejlepší interpretaci skladby F. Chopina. V roce 2018 získal na Mezinárodní soutěži Virtuosi per musica di pianoforte 1. cenu a titul nejlepšího českého účastníka, díky čemuž si zahraje se Severočeskou filharmonií Teplice. Současně získal zvláštní cenu za interpretaci skladby L. van Beethovena. V roce 2019 získal titul absolutního vítěze mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga.

V programu obou koncertů zazní nejen klasické známé skladby jako předehra k Smetanově Hubičce či Slovanský tanec Antonína Dvořáka, ale též dětskému publiku blízká hudba z filmu Piráti z Karibiku.

První koncert se koná v úterý 28. května v 19,00 hodin v sále Domu kultury v Teplicích, druhý pak v Městském divadle v Děčíně ve středu 29. května od 19,00 hodin. Koncert se koná ve spolupráci se ZUŠ Evy Randové Ústí nad Labem, ZUŠ Teplice a Konzervatoří Teplice. Projekt je zařazen do celostátního happeningu ZUŠ OPEN podporovaný Nadací Magdalény Kožené.

Celé dění jubilejního 55. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena můžete sledovat v květnu a červnu ve Speciálu Jubilejní Beethoven. Další zastávkou festivalu bude klášter v Oseku, kde zazní v neděli 2. června černošské spirituály.