e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 20. až 22. května

publikováno: 18.5.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Víkendové akce jsou jako stvořené pro rodinné výlety. Vy i vaše děti se můžete bavit  na zámku v Korozlukách, při muzejní noci v Žatci nebo festivalu Kludského zahrada v Jirkově. Protáhnout si tělo zase můžete v okolí Kalku, na Bobří stezce s mosteckými skauty, v pohádkovém lese v Holedeči nebo na osecké naučné stezce. Na závěr mistrovství ČR v hodu kravincem!

Život na zámku
Kostýmované prohlídky na zámku Jezeří vás zavedou do různých historických epoch od středověku, přes baroko, 19. století až po 2. světovou válku. Prohlídky s titulem Život na zámku aneb procházka minulostí se konají od 11,00 do 17,00 hodin v sobotu 21. května. Vstupné 70 a 45 Kč.

Den dětí na hradě
Proč mi straší ve věži? Tak se jmenuje oslava dne dětí na Horním Hradě u Stráže nad Ohří, která bude probíhat v sobotu i neděli 21. května a 22. května od 11,00 hodin. Horní hrad zve všechny malé detektivy, záhadology, koumáky a dobrodruhy! Po chodbách hradu bloudí strašidlo a hradní čeládka si s ním už neví sama rady. Pomozte nám vyřešit záhadu a osvobodit strašidlo ze zakletí. Jsou připraveny nejednoduché disciplíny a hádanky, střelba z luku, jízda na koni, malování na obličej a kreativní dílny, o kulturu se postarají divadelníci a šermíři ze skupiny Beletein, tanečnice Carpe Diem a kejklíři.

Zahájení sezóny ve skanzenu
V sobotu 21. května zahájí Archeologický skanzen v Březně na Lounsku turistickou sezónu. Připraven je sýrařský kurz a započne také pokus s uložením sýrů do země. Od 16,00 hodin bude hořet táborový oheň, v areálu je možné po domluvě i přenocovat.

Zahájení letní sezóny ve Strupčicích
Další zahájení sezóny je naplánováno ve sportovním areálu ve Strupčicích na Chomutovsku na sobotu 21. května. Dopoledne od 9,00 hodin budou probíhat venkovské farmářské trhy. Od 17,30 hodin je pro děti připraven program s diskotékou, atrakcemi a soutěžemi o ceny. Od 20,00 hodin začne večerní program s vystoupením Stardance Chomutov, slavnostním otevřením areálu, soutěží o celoroční vstupné a vrcholem večera bude ve 22,30 hodin Queen Revival a půlnoční ohňostroj. Vstupné 100 Kč, děti do 15 let zdarma.

Církev doby Karla IV.
V rámci celoročního programu městského muzea v Kadani věnovaného Karlu IV. Navštíví v sobotu 21. května kadaňský hrad PhDr. Eva Doležalová, Ph.D. - odbornice na církevní dějiny pozdního a vrcholného středověku z Historického ústavu Akademie věd České republiky. Začátek přednášky v 17,00 hodin, vstup 20 Kč.

Muzejní noc
V pátek 20. května se v Žatci uskuteční už desátá Muzejní noc. Letos bude inspirovaná právě probíhající výstavou Na Mayovky nejen v máji, takže zahradu muzea zaplní Indiáni a ve Staré papírně můžete vidět úplně první Mayovku z roku 1936. Otevřena budou i další muzea a galerie v Žatci, kde budou probíhat komentované prohlídky, radniční věž i maják umožní noční výstupy.  Podrobný program v článku Desátá muzejní noc v Žatci v indiánském duchu.

Klevetění
Tradiční pořad herečky Reginy Razovové a jejích přísně utajených hostů tentokrát odtajnil své tajemství. Regina na Malé scéně Městského divadla v Mostě divadla v neděli 22. května v 18,00 hodin přivítá nejmladší členy souboru a dojde také na hudbu.

Živá zahrada
Opět po roce ožije dětským historickým dnem zahrada zámku Korozluky na Mostecku. Otevřena bude od 10,00 do 17,00 hodin. Historický dětský den v celém areálu zámku v Korozlukách s výtvarnými uměleckými dílnami a loutkovým divadelním představením i vystoupením kejklířů se letos koná podeváté. V parku bude k vidění výstava výtvarných děl žáků ZUŠ Moskevská z Mostu a některé výtvarné dílny povedou jejich pedagogové. Již tradiční historické pouťové atrakce společnosti Al Rašíd a Panoptikum Maxe Fische doplní program mezi jednotlivými divadelními vystoupeními, naplánována jsou čtyři – od 10,00 a 12,00 hodin, dále od 13,30 a 15,00 hodin.

Rodinné vandrování
Obec Kalek na Chomutovsku ve spolupráci s turistickým spolkem z německého Rübenau zvou zájemce o turistiku na Rodinné vandrování, které se uskuteční v sobotu 21. května. Pro účastníky jsou připraveny tři přeshraniční turistické trasy a jedna pohádková pro děti. Startovat je možno kdykoli mezi 9. až 11. hodinou od dětského hřiště v Kalku, kde každý účastník vyplní přihlášku a obdrží pokyny na trasu. Po návratu do cíle je pro děti od 12,30 hodin připraven kulturní program, pro dospělé bude hrát až do odpoledne k poslechu i tanci hudební skupina.  Podrobnosti o trasách i dopravě najdete zde

Rodinné zápolení 
Rodinné zápolení s Jonášem a Apolenou, to je výukově branný závod pro děti s rodiči, který se bude konat v sobotu 21. května od 9,00 hodin v parku pod nemocnicí v Žatci. Připravují ho místní hasiči. Na 10 stanovištích děti spolu s rodiči řeší úkoly týkající se jak fyzické kondice, tak znalosti z oblasti požární ochrany.

Legiovlak
Až do 22. května stojí na nádraží v Chomutově Legiovlak – legionářské muzeum na kolejích. Již dvanáct zrekonstruovaných vagonů představuje život a boj legionářů na Transsibiřské magistrále během první světové války. O víkendu je otevřeno od 9,00 do 19,00 hodin, vstup zdarma. Podrobnosti o expozici Československé obce legionářské se dozvíte v pondělním článku

Zvířecí festival
Ve čtvrti Pöhlberg, v saském Annaberg – Buchholz se v sobotu 21. května koná zvířecí festival, na němž děti potěší malá i velká zvířata jako poníci, ovce, kozy.. připraveny budou i dílny, malování na obličej, lukostřelba, práce s přírodními materiály. Koná se od 11,00 do 18,00 hodin, vstup volný.

Květen pro veřejnost
Na mosteckém Benediktu se v neděli 22. května od 16,00 hodin představí neziskové organizace působící na Mostecku. Své kluby a kroužky nabídnou třeba Dětská organizace Zálesák Most, Mateřské centrum - Pojďte si k nám hrát, Krušnohorské centrum pro rodinu a sociální péči, Billiard-hockey – Šprtec, Junák - český skaut, středisko Most, z. s., ZUŠ F. L. Gassmanna Most, Oblastní charita Most a další. Na odpoledne jsou kromě soutěží a programu u jednotlivých organizací připravena například pěvecká, taneční a šermířská vystoupení, zvířecí kamarádi, skákací hrad. 

Kludského zahrada
Tradiční festival hudby a divadla, odpoledne pro malé, večer pro velké diváky a posluchače, vypukne v sobotu 21. května v Jirkově. Děti v Kludského zahradě potěší Pískomil, dospělé Oldřich Kaiser nebo Krausberry. Program začíná ve dvě hodiny odpoledne.

Rodina na naučné stezce
Město Osek pořádá u příležitosti Mezinárodního dne rodiny již 3. ročník soutěžního klání rodin na cestě po osecké naučné stezce, v němž platí jedno hlavní pravidlo: Čím více svých členů rodina do soutěže zapojí, tím vyšší má šance na výhru. Start rodin je v sobotu 21. května od 8.00 do 9.00 hodin před ITC Osek (areál kláštera).

Pohádkový les
Další putování lesem si mohou děti užít v Holedeči na Žatecku v sobotu 21. května. Les plný pohádkových postav a soutěží připravilo mateřské centrum Sedmikráska Žatec. Start je od vodárny v Holedeči, startovné 50 Kč za dítě.

Bobří stezkou
Mostečtí skauti zase děti i jejich rodiče zvou na cestu plnou dobrodružství, kde je čeká 10 úkolů a překážek. Sraz je mezi 14,30 a 15,00 hodin u rybníčku na Resslu, s sebou sportovní oblečení a 30 Kč/dítě. Na stanovištích budou připraveny úkoly jako pro malé děti, tak školní.

Výpravy za minulostí
Tajemství klášterecké minulosti odhalí večerní prohlídky, které budou probíhat v pátek i sobotu 20. a 21. května od 20,00 hodin v podání divadla Klas. Začátek je na zámku v Klášterci nad Ohří, vstupné 50 Kč a je nutná rezervace na tel. 474 375 436.

Pivní tour
Trochu jinou turistiku nabízí akce Pojď za pivem Chudeřínem, kterou v rámci dodržování pitného režimu pořádá Café Bar 49 v Litvínově. Start a prezentace je mezi půl pátou a pátou odpoledne 20. května v Chudeřínském parku. Úkolem soutěžících je v každé hospodě na katastru Chudeřína si dát malé pivo nebo panáka a zodpovědět na otázku. Cíl je v 18,30 v Café baru.

Hod kravincem
Na závěr pro vás máme naprosto originální soutěž na statku Hořenice u Chban na Kadaňsku. Koná se tam první ročník Mistrovství ČR v hodinu kravincem do dálky. Kromě vlastní soutěže v hodu do dálky úhledným kravím výkalem na vás čeká občerstvení a doprovodný program, třeba dětská soutěž v hodu bobků do klobouku. Vstup je zdarma, registrace závodníků na http://www.hodkravincem.cz.

Foto: Zámek Korozluky.