e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historicky první Mistrovství ČR elektrokol se pojede v Mostě

publikováno: 18.5.2015, kategorie: Sport, autor: Stanislav Pecho

Sdílet: facebook twitter google+

Majitelé žhavé novinky mezi dopravními prostředky - elektrokol - se poprvé utkají na mistrovství České republiky. Stane se tak v Mostě a mistrovství bude součástí závodu MTB Extrém Bike Most v sobotu 6. června. V jeden den se tak v Mostě pojedou dva mistrovské závody na kolech.

Jsou to kola pro lenochy. Na to bych nesedl, musel bych se stydět. Jaká nespravedlnost, když to do kopce jede samo! To jsou asi první myšlenky, které napadly při prvním setkání s elektrokolem nejednoho cyklistu. Toto počáteční „ohrnování nosu“ nad elektrokoly je celkem pochopitelné, obzvlášť v případě, když nemáme jasno v tom, jak e-kolo vlastně funguje. V první řadě je potřeba objasnit, že kolo samo nejede, při jízdě je potřeba šlapat, elektromotor zde vykonává pouze podpůrnou funkci. S mírnou nadsázkou lze tvrdit, že kdo nešlape, nejede. Podpora elektromotoru je omezena i z opačné strany, tedy pokud chcete jet vyšší rychlostí, než kterou povolují evropské směrnice, musíte si opět vystačit sami. Daný rychlostní limit je oficiálně stanoven na 25 km/h, homologované elektrokolo by mělo při dosáhnutí tohoto limitu elektromotor automaticky vyřadit z provozu. Každého jistě napadne, zda-li je možné tento limit nějak obejít. Ano, možné to je a neoficiálně se takovéto úpravy provádí. Ne vždy se ale úprava limitu vyplatí, především je pak potřeba počítat s rychlejším vybitím baterie a výrobci motorů na podobné úpravy také určitě nebudou koukat při případných servisních úkonech s pochopením. 

Rájem elektrokol v Evropě je Holandsko, Německo a Velká Británie – země, ve kterých jsou kola považována za běžné dopravní prostředky v městském provozu. Jak už je u nás zvykem, s mírným zpožděním se tento fenomén posledních let dostává i k nám a spolu s vývojem technologií, zmenšováním baterií a zvyšováním dojezdových hodnot, se výrobci snaží proniknout i do lehčích terénů v přírodě.

A jelikož lidstvo je od nepaměti zvyklé soutěžit, byla jen otázka času, kdy v cyklistických závodech přibude nová kategorie – elektrokola. Několik závodů elektrokol u nás už v loňském roce proběhlo, tak je nejvyšší čas nalézt historicky prvního Mistra ČR. Stane se tak v rámci Mistrovství ČR v MTB maratonu Extrém Bike Most 2015, které se uskuteční 6. června na mosteckém hipodromu. Po delším rozhodování a s přihlédnutím k současným konstrukcím e-biků padla volba na méně náročnou trať o délce 35 km, vedoucí po širokých šotolinových cestách kolem jezera Matylda, kterou znají všichni účastníci závodu Hobby. 

Mapu, přihlášku a veškeré další informace naleznete na www.klmost.cz. Pozor, zlevněné startovné a pamětní tričko získáte jen v případě, že se přihlásíte a zaplatíte do 18.května! Startovné zdarma je možné získat v aktuální tipovací soutěži na webu a další startovné bude k nalezení na mosteckých trailech formou geocachingu. Více o trati Extrém Biku si můžete přečíst v článku Trať pro mistrovství ČR horských kol si můžete projet už dnes