e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: 600 let od dobytí Hasištejna

publikováno: 18.4.2018, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Na jaře roku 1418 dobylo vojsko vyslané králem Václavem IV. hrad Hasištejn. Tento rok je zároveň počátkem působení později významného rodu Lobkowiczů v našem regionu. Tyto historické události bude připomínat výstava v kadaňském Františkánském klášteře. Zájemcům o historii je určen také výlet na Hasištejn, který se uskuteční v neděli 22. dubna.

Vojsko krále Václava IV. se vydalo zasáhnout proti loupeživým výpadům Jindřicha z Plavna na Hasištejně v únoru roku 1418. Mezi obléhatele hradu patřil též nejvyšší královský písař Mikuláš z Lobkowicz, původně zeman Mikuláš z Újezda, významný králův diplomat a zakladatel lobkovického rodu. Po úspěšném dobytí hradu král Mikulášovi dal hrad do zástavy a po smrti Václava IV. přidal rodu jaké léno. I poté dál Mikuláš věrně sloužil královské koruně, například v řadě bitev proti husitským vojskům, a budoval své panství. Během svého života položil základy jednoho z nejvýznamějších českých rodů.

Počátky historie tohoto rodu i samotný hrad Hasištejn bude připomínat výstava ve Františkánském klášteře v Kadani. Otevře se u příležitosti Mezinárodního dne památek v sobotu 21. dubna v 15,00 hodin. V expozici budou archeologické nálezy z dobývání hradu, elektronický model hradu na velkoplošné obrazovce, model hradu a jeho okolí v době dobývání na jaře 1418. Výstava potrvá až do října letošního roku, tedy do konce návštěvnické sezóny kláštera.

Následující den, v neděli 22. dubna, se můžete vypravit na komentovaný výlet přímo na hrad Hasištejn. Pořádá ho Městské muzeum v Kadani a provázet budou Lukáš Gavenda a Petr Liebscher. V 8,45 hodin je sraz na autobusovém nádraží v Kadani, nebo se můžete připojit v 9,15 hodin u motorestu Ušák v Prunéřově.