e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Voda jako téma pro umělce i vědce v lounské galerii

publikováno: 18.3.2022, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V úterý 22. března, u příležitosti Světového dne vody, se v Galerii Benedikta Rejta v Lounech otevře nová výstava nazvaná prostě Voda. Je první součástí celoročního výstavního projektu, který bude zahrnovat také světelnou instalaci, edukativní program nazvaný Laboratorium a venkovní instalace studentů.

"Proměnlivá, materializující substance a fascinující živel je v ohnisku zájmu hlavního výstavního projektu VODA Galerie Benedikta Rejta v roce 2022. Klasický rozměr tematické výstavy rozšiřujeme site specific instalacemi i mezioborovým směrem do oblasti vědy," vysvětluje kurátorka Lucie Šiklová.

První částí projektu je samotná výstava, která představuje proměnlivý živel v dílech současných umělců společně s výběrem děl z depozitáře galerii. Vystavena budou díla z oblasti malby, sochy, fotografie, videoartu, instalace, opomenuta nezůstane ani zvuková a interaktivní složka. Tato výstava se otevře vernisáží 22. března v 18,00 hodin. Součástí večerního programu bude vystoupení harfenistky Ivany Pokorné a performance Ohře – Louny vizuálního umělce a performera Svatopluka Klimeše.

Na výstavu v květnu naváže poklidná meditativní světelná instalace Vladimíra Buriana Aquarium, umožňující "nasucho" prožitek vodního živlu. V červnu bude probíhat edukativní část výzkumnice a experimentárky Diany Siswartonové, zabývající se holistickými způsoby úpravy a čištěním vody. Její Laboratorium zahrnuje workshopy, přednášky a panelovou výstavu zaměřené na vířivé technologie a jejich možnosti využití v myšlení i praxi. 

"Galerie Benedikta Rejta se v rámci svého současného zaměření upírá směrem ke krajině, k land artu, a navazuje spolupráci s vysokoškolskými ateliéry, které mají podobný fokus. K venkovním instalacím byl přizván Ateliér přírodních materiálů Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, vedený Robertem Vlasákem a Janem Krtičkou. Instalace budou vznikat během výstavy. Pro panelovou výstavu krajinářských projektů, zaměřených na vodu v krajině, je přizván Ateliér Salzmann Ústavu krajinářské architektury FA ČVUT," dodává kurátorka. Celý projekt skončí v září.

Foto: Jan Kovářík, Molekula vody, 2022, acrystal, archív GBR.