e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Cenou města se stává… Dech anděla

publikováno: 18.3.2016, kategorie: Zajímavosti, autor: Vlasta Fišrová

Sdílet: facebook twitter google+

O tom, že Klášterec nad Ohří se chystá letos poprvé udělovat ceny za přínos k rozvoji města či reprezentaci nebo mimořádné činy, jsme vás už informovali. Nominace je možné zasílat do konce března. Přečtěte si rozhovor s Jitkou Kůsovou Valevskou, autorkou návrhu ceny, jak anděl vznikal.

Proč bude realizován právě motiv Anděla?

Pro radu města jsem vytvořila 15 návrhů. Byl mezi nimi Dech anděla, ale i nové návrhy na zatím nezrealizované sochy. Byla jsem ráda, že jsem dostala příležitost návrhy také představit. Pro další jednání rady postoupily dva návrhy, ze kterých to vyhrál právě Anděl. Těší mě, jak lidé vnímají moji sochu. Místní i návštěvníci města, když ji objeví, už ji nevynechávají a při každé příležitosti k Andělovi zajdou. Milá je i zpráva, že klášterečtí rodáci z Německa ji přijali za svou a pravidelně se s ní fotí. Spojuje tak generace i národy. Pokud se stane symbolem výjimečnosti, myslím, že tím se i naplní poslání takové ceny.

Prozradíte, jaká bude technologie výroby soch?
Již při zadání od města zaznělo, že by bylo vhodné cenu vyrobit z porcelánu. Je pro Klášterec nad Ohří typický. Uvítala jsem to, protože kromě toho, že je návrhářství porcelánového tvaru můj původní obor, je to krásný ušlechtilý materiál. Pro cenu města jsem vymodelovala nově anděla vysokého 50 cm. Během výpalu dojde ke smrštění zhruba o 15 procent. Formu jsem zvolila klínovou. Je to poměrně složitá práce, v průmyslu se již téměř nedělá. Používá se pro složité nekónické tvary. Tato forma je z devíti dílů. Figura nebude glazovaná, připevněná na dřevěném soklu. S ním získá výšku 45 cm. Jako Oscar.

Věnujete se také volné tvorbě, kde můžeme vidět vaše aktuální dílo? 
Momentálně jsou již od podzimu moje dřevěné sochy vystavené v sala terreně v Klášterci. Minulý týden byla zahájena mezinárodní výstava Der Akt in der Kunst v Daetz-Centru města Lichtenstein. Mezi 58 díly je moje pískovcová socha Lolitka (2015) a malba mužského aktu (2010). Výstava potrvá do 26. 6. 2016. Radost mi také udělalo pozvání na Festival de Sculpture v La Bresse ve Francii. Před pěti lety jsem tam vyhrála hlavní cenu a v letošním již 25. ročníku je sympozium konané s oceněnými sochaři. Budu pracovat s mým oblíbeným pískovcem.

Informace o udělování ceny a možnosti nominace najdete v tomto článku.