e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do Ústeckého kraje přijelo přes 200 tisíc cizinců

publikováno: 18.2.2020, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Do České republiky dorazilo vloni téměř jedenáct milionů turistů. Vyplývá to z posledních analýz agentury CzechTourism. Největší díl samozřejmě pojme Praha, Ústecký kraj je s 222 tisíci návštěvníky na osmém místě.

Podle dat Českého statistického úřadu dorazilo do České republiky v roce 2019 celkem 10 883 041 turistů. V průměru zůstávají tři a půl dne. Téměř 6,8 milionu návštěvníků zůstává v Praze, na druhém místě je se třičtvrtě milionem Jihomoravský kraj, následovaný krajem Karlovarským. Ústecký kraj podle statistik navštívilo více než 222 tisíc lidí, podobně jako kraj Liberecký. V celé republice představuje nárůst návštěvnosti zahraničních turistů 2,29 % oproti roku 2019.

Kdo jsou návštěvníci České republiky? Pětinu tvoří Němci, daleko za nimi jsou pak s počtem 750 tisíc Slováci. Přes půl milionu turistů přijíždí také z Polska, Číny, Spojených států a Ruska. Velmi oblíbení jsme také v Korejské republice, která předstihla i lidnatější Francii. Asijských turistů jsou celkem téměř dva miliony, tedy stejně jako Němců. Nejdéle u nás zůstávají návštěvníci ze Saudské Arábie a Ruska, což odpovídá zkušenosti, že u nás hledají především dlouhodobé lázeňské pobyty.

Nejvíc turistů přijíždí o letních prázdninách, konkrétně v srpnu, ale vysoká návštěvnost se drží od dubna do října. Nejméně lidí přijíždí v lednu a únoru.

Ilustrační foto: Pixabay.com.