e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecké muzeum otevírá v lednu tři nové výstavy

publikováno: 18.1.2018, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Se třemi novými výstavami vstupuje do roku 2018 Regionální muzeum v Žatci. Výstava o hokeji se otevřela již minulý týden, ve čtvrtek 18. ledna zahájí výstavu Záhady a tajemna nejen v České republice v budově Staré papírny a o týden později v prostorách hlavní budovy muzea výstavu Doba dřevěná, doba minulá, která představí řemesla na zpracování dřeva.

Výstavu Záhady a tajemna nejen v České republice připravila badatelská společnost Agartha. Přijďte prozkoumat různá zákoutí, poodkrýt tajemství a odhalit největší záhady. Vernisáž ve Staré papírně se koná 18. ledna od 17,00 hodin a potrvá do 17. března.

Výstavu Doba dřevěná, doba minulá bude slavnostně zahájena v hlavní budově v Husově ulici 678 ve čtvrtek 25. ledna od 17,00 hodin. Úvodního slova se ujme autor výstavy Zdeněk Novák z Děčína a doplní ho vystoupení žáků hudebního a dramatického oboru ZUŠ Žatec.

Výstava přiblíží několik řemesel, která se zabývají zpracováním a výrobou dřevěných předmětů. Uvidíte nástroje ze dřeva, jež v nezměněné podobě užíváme dodnes, ale i ty málo známé. Expozice je poctou dřevu, které člověka provází odnepaměti. Výstava potrvá do 15. dubna 2018. Součástí výstavy budou komentované prohlídky na objednání s praktickou ukázkou výroby šindelů, které povede Zdeněk Novák. 

V lednu se otevřela v Křížově vile ještě jedna výstava, která připomíná slavnou minulost a počátky ledního hokeje před osmdesáti lety. Dočtete se o ní v tomto článku.

Ve Staré papírně se 30. ledna od 17,00 hodin uskuteční ještě přednáška na téma křesťanské a židovské hřbitovy na Podbořansku. Přednáší Jakub Děd a Barbora Větrovská ze spolku Omnium.