e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Budování dalších úseků cyklostezek v Ústeckém kraji

publikováno: 18.1.2012, kategorie: Sport, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Od 31. března loňského roku můžou cyklisté využívat nové úseky jedné ze čtyř páteřních cyklostezek Ústeckého kraje – Labské stezky, nejdůležitější národní cyklostezky. Letos k nim přibude dalších 16,5 kilometru zpevněného povrchu, rozjíždí se totiž druhá etapa výstavby. Z „druhého směru“ míří se svými 10,7 km do spojovacího uzlu – Děčína – další páteřní Cyklostezka Ploučnice.

Aby došlo k naplnění celého záměru projektu z dotací Regionálního operačního programu Severozápad, tedy propojení Litoměřic, Ústí nad Labem, Děčína a státní hranice se Spolkovou republikou Německo, začne se v roce 2012 budovat část další. Přestože je Labská stezka v celé trase vyznačena směrovým značením a za příznivých klimatických podmínek hojně využívána, významná část trasy má stále nevyhovující parametry. Podstatou II. etapy projektu je odstranění infrastrukturních nedostatků bránících rozvoji cyklistické dopravy na trase:
1. Děčín - Těchlovice, stezka zatím vedena po frekventované silnici II/261, délka 9,8 km
2.  Církvice - Libochovany - Velké Žernoseky, zatím vedeno po silnici II/261 a  po nevyhovující prašné cestě o délce 5,6 km.
3.  Roudnice n/L - Dobříň, stezka zatím vedena po kamenné potahové stezce a panelové cestě, délka 1 km

Termín výstavby II. etapy je 01/2012 - 08/2013; celkové plánované výdaje na stavbu 200 mil. Kč bez DPH, přičemž bude letos proinvestováno přibližně 100 milionů korun.

Závěrečná III. etapa projektu Labská stezka, v rámci které budou dokončeny chybějící úseky na trase Velké Žernoseky – Litoměřice – Roudnice n/L – Hněvice, hranice Ústeckého a Středočeského kraje, je aktuálně ve fázi pokročilé projektové přípravy, realizace je plánována v období 2012 – 2014.

Projekt Cyklostezka Ploučnice je výstavba dosud chybějící cyklostezky v prostoru vymezeném údolím řeky Ploučnice na území Ústeckého kraje. Cyklostezka Ploučnice je společně s Cyklostezkou Labe, Cyklostezkou Ohře a Krušnohorskou magistrálou páteřní cyklistickou trasou Ústeckého kraje. Stezka má nadregionální charakter a tvoří spojnici mezi Ústeckým a Libereckým krajem. Hlavním cílem projektu je zabezpečit další rozvoj kvality dopravní obslužnosti a propojení města Děčín s jeho spádovou oblastí.
V rámci projektu bude vybudována cyklostezka v trase:
1. Úsek "Oblouková - Zimní stadion" Děčín, délka 0,074 km
2. Úsek "A" Děčín – Březiny, délka 3,828 km
3. Úsek "B" Soutěsky - Benešov n.Pl. , délka 2,888 km
4. Úsek"C" Benešov n.Pl. - Františkov n.Pl.,  délka 1,920 km
5. Úsek"D" Františkov n.Pl. - Starý Šachov, délka 2,042 km

Termín výstavby je 01/2012 - 08/2013; celkové plánované výdaje na stavbu 87 milionů Kč bez DPH, přičemž bude letos proinvestováno přibližně 45 milionů korun. I tento projekt je financován z dotací Regionálního operačního programu Severozápad.