e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Café Nobel o fenoménu Černobyl

publikováno: 17.12.2019, kategorie: Vzdělávání, autor: Frederik Velinský

Sdílet: facebook twitter google+

Fenoménem letošního roku se stal televizní seriál „Černobyl“, který zobrazuje největší havárii v jaderné energetice. V čem je filmové zpracování přesné, kde se realita od uměleckého ztvárnění lišila a jak to vypadá v Černobylu dnes? O tom bude v Café Nobel na teplické hvězdárně povídat ve čtvrtek 19. prosince jaderný fyzik Vladimír Wagner.

 

Havárie černobylské elektrárny silně poznamenala vývoj v Evropě a patrně byla jednou z příčin rozpadu Sovětského svazu. Seriál popisuje vznik a průběh havárie i snahu o likvidaci jejich dopadů a intenzivně se věnuje vysvětlení jejích příčin. Snaží se ukázat kladné i záporné hrdiny událostí. Nejde však o dokument, ale o filmové zpracování! 

RNDr. Vladimír Wagner, CSc. pracuje na oddělení jaderné spektroskopie v Ústavu jaderné fyziky AV ČR v Řeži u Prahy. Zabývá se studiem horké a husté jaderné hmoty, která vzniká například při výbuchu supernov a lze ji najít uvnitř neutronových hvězd, druhou oblastí jeho zájmu je využití protonů urychlených na velmi vysoké energie pro tříštění těžkých jader a produkci intenzivních toků neutronů, které lze využít ke spalování jaderného odpadu. Přednáší na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Zajímá se o energetiku, snaží se o popularizaci vědy, přednáší také pro veřejnost a píše články a knihy.

Přednáška v rámci seriálu Café Nobel aneb přátelská setkání s vědou začíná v hvězdárně na Písečném vrchu v Teplicích ve čtvrtek v 18,00 hodin. Doporučujeme rezervovat si předem místo na adrese hap@hapteplice.cz. Součástí večera je i soutěž o knihu.