e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Už jsme doma zavítají v sobotu do Kadaně

publikováno: 17.12.2015, kategorie: Hudba, autor: Tereza Gvoždiáková

Sdílet: facebook twitter google+

Česká hudební legenda světového formátu, která letos slaví 30 let svého působení, opět zavítá do Kadaně. Kapelu Už jsme doma můžete slyšet v sobotu 19. prosince od 20,00 hodin v Orfeu.

Pokud jde o stylovou charakteristiku, je velmi obtížné ji zařadit, a to v kontextu České republiky i zahraničí. Jisté jsou punkové kořeny a vliv avantgardní hudby v podání hnutí Rock in Opposition, The Residents nebo Magmy. Z kapel alespoň trochu podobých je možné uvést Sleepytime Gorilla Museum, The Ex, NeZdali, Dog Faced Herrmans, Degenarate Art Ensemble aj. Na české scéně patří UJD do duchovní rodiny skupin jako jsou Psí vojáci, Dunaj, Dybbuk, Ženy, Krásné nové stroje, Zkopce či Dvouletá fáma.

Především díky své originalitě, píli, nezlomné vůli a nespoutané energii, kterou oplývají jejich živá vystoupení, pronikli UJD po roce 1989 do evropských klubů a vzápětí i na severoamerický kontinent, Nový Zéland či do Japonska. V USA a Kanadě odehráli více než 600 koncertů, díky nimž jsou tam dnes pravděpodobně nejznámější českou kapelou. Fanoušky však mají prakticky po celém světě. Nezávislé distribuční sítě, jako např. RecRec nebo Poseidon, mají UJD ve svých katalozích. Internetových odkazů a diskuzí jsou tisíce, a to i ve vzdálených zemích v Austrálii nebo v Africe.

UJD se účastnili a účastní řady významných festivalů, kde přitahují často pozornost prestižních periodik, jako tomu bylo např. v Austinu, TX na festivalu SxSW u časopisu Rolling Stone. Velmi kladné kritiky jak na koncerty, tak na veškeré své nahrávky získávají po celém světě - od Tokia přes Moskvu a Evropu až po San Francisco. Časopis Option nadšeně ocenil jejich prostorovou knihu, za kterou v Čechách dostali autoři cenu ministerstva kultury "Nejkrásnější kniha roku".

Každým dalším rokem UJD pokračují ve své frenetické koncertní činnosti (cca 100 koncertů ročně), a to jak v zemích českých, tak i v zahraničí. Letos do své statistiky zařadí i jeden koncert v Kadani. Vstupné: 100 Kč v předprodeji, 150 Kč na místě.