e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Sušanech bude k vidění ukradený a znovunalezený betlém

publikováno: 17.12.2014, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Lenka Stašková

Sdílet: facebook twitter google+

V sušanském kostele sv. Marka bude od poslední adventní neděle opět k vidění pískovcový betlém, který byl dlouhá desetiletí považován za zcizený. Před několika lety byl však nalezen, k překvapení všech lidí místních i z okolí, právě v kostele v Sušanech u Strupčic na Mostecku. Prohlédnout si ho můžete i na Štědrý den.

Minulý rok, na Štědrý den, se výstava těšila velké oblibě. Proto bude letos výstava otevřena znovu a zároveň s pískovcovým betlémem budete moci vidět a slyšet také živý zpívající betlém, pásmo koled známých i méně známých, krátké čtení vánočních textů z Bible a samozřejmě po celou dobu vystoupení se můžete občerstvit domácím cukrovím a zahřát horkým svařákem.

Letošní program spojený s výstavou betlému proběhne 21. prosince od 15,00 hodin do 18,00 hodin. Vystoupí a živého betlému se zúčastní Schola pod vedením P. Radima Vondráčka, která vystupovala na „markovské pouti“. Celý program bude natáčen, a tedy bude možné na konci vystoupení si objednat DVD a zakoupit drobné upomínkové předměty. 

Následující dny po tomto programu bude až do 26. prosince možnost shlédnout výstavu samotného pískovcového betlému dle předchozí domluvy a 24. prosince, stejně jako loni, bude kostel otevřen od 10,00 hodin do 12,00 hodin, případně déle. Výstava bude ukončena 26. prosince poslední slouženou mší v tomto roce. Další bude až 25. dubna 2015, kdy Sušany opět navštíví litoměřický biskup Mons. Mgr. Jan Baxant.