e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na adventní víkend: 19. až 20. prosince

publikováno: 17.12.2014, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Adventní čas se chýlí ke konci a my jsme pro vás tentokrát vybrali velkou sérii adventních koncertů jak v menších kostelích, tak také v kinech, nabídneme vánoční bazar, trhy v Mostě (na fotografii města Mostu), adventní dílny v botanické, program na kláštereckém zámku a mnoho dalšího.

Kadaň zpívá Rybovku
V neděli 21. prosince vyvrcholí v Kadani přípravy na velký koncert amatérských zpěváků. Od 17,00 hodin v kostele Povýšení sv. Kříže na náměstí vystoupí s Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby kadaňští zpěváci, hudebníci ze ZUŠ KS Kadaň, muzikanti a zpěváci ze ZUŠ Klášterec nad Ohří a přijedou i sboristé z Vejprt. Dobrovolné vstupné bude věnováno kadaňské farnosti.

Zlatá neděle
Tak se jmenuje pořad, který pro děti i dospělé připravilo divadlo Hnedle Vedle a hosté na zámku v Klášterci nad Ohří. Program začíná v neděli 21. prosince v 16,00 hodin. Součástí akce bude druhá vernisáž výstavy Svět kostiček a legoworkshopy. Zámek se poté až do 2. ledna veřejnosti uzavře, takže máte poslední možnost si o tomto víkendu prohlédnout výstavu Lega.

Vánoční bazar ve Voku
Nákupy v bazárku, hudba, typický vánoční příběh o Mrazíkovi a mnoho dalšího čeká na návštěvníky klubu Voko v mosteckém Repre v neděli 21. prosince. Vánoční bazar se sbírkou pro azylový dům buce probíhat od 10,00 hodin až do večera. Více se dozvíte v tomto článku

Vánoční trhy
Až do pondělí 22. prosince potrvají v Mostě na 1. náměstí vánoční trhy, které každé odpoledne doplní kulturní program. O víkendu se navíc můžete těšit na historická řemesla a vánoční dílny. Podrobný program zde

Vánoční tradice v Klášteře
Ve vstupních prostorách oseckého kláštera pokračuje druhým víkendem adventní pogram Vánoční tradice. Otevřeno je v sobotu i neděli vždy od 10,00 do 17,00 hodin. Vyzkoušíte si zdobení perníčků, foukání vánoční baňky, prohlédnete výstavu. V sobotu od 14,00 hodin se koná slosování Ježíškovy pošty, v neděli od 16,30 hodin si můžete přijít vyzvednout Betlémské světlo, které dovezou skauti z Mostu.

Živý i kamenný Betlém
V neděli 21. prosince v 15,00 hodin jste zváni do kostela sv. Marka v Sušanech (u Strupčic na Mostecku) na předvánoční vystoupení místní Scholy pod vedením Radima Vondráčka. Koncert bude spojen s živým betlémem a výstavou betlémů a zpříjemněn ochutnávkou vánočního cukroví a svařákem. Ke koupi budou drobné upomínkové předměty a vánoční dekorace. Program potrvá do 18,00 hodin. Výstava betlémů v sušanském kostele potrvá do 26. prosince, kostel bude otevřený na Štědrý den od 10,00 do 12,00 hodin. V jiné dny (22. - 26. 12.) bude možno domluvit návštěvu kostela s rod. Stašků. 

Výstava Pohádkové Vánoce v Botanické 
Pohádkové bytosti a botanika - jde to vůbec dohromady? Dračí krev a ďáblův dráp mohou napovědět... Přijďte se podívat do 4. ledna do Botanické zahrady v Teplicích, kde je otevřena výstava Pohádkové Vánoce (od úterý do neděle od 10,00 do 17,00 hodin). O víkendu 20. a 21. prosince budou navíc probíhat ve sklenících vánoční tvořivé dílny.

Vánoční čtení
Galerie Sladovna v Žatci připravuje program nazvaný Děti čtou dětem. Hodina odpoledního čtení pohádek je čeká v pondělí 22. prosince ve 14,45 hodin.

Advent v Chomutově
Bohatý program čeká návštěvníky v Chomutově – přehled na tento týden nabízíme zde.
Až do Štědrého dne potrvá na náměstí 1. máje trh s každodenním programem. Kromě příjemného nakupování na naší titulní fotce vás i děti povozí Lokálka Amálka ze zooparku, prohlédnete si mechanický Betlém, zazvoníte na zvoničku štěstí... Více o trzích najdete například zde
V budově radnice čeká návštěvníky výstava Když Mikuláš ztratil plášť. Ujít si nenechte ani sérii adventních koncertů, ať už v chomutovském muzeu nebo kostele svatého Ignáce. 
Program zaměřený hlavně na děti připravuje skanzen Stará Ves v zooparku, kde tuto neděli začínají pohádky a adventní dílny. http://www.e-region.cz/magazin/21112014-adventni-nedele-ve-stare-vsi"../special/">Vánoce v Chomutově. 

Adventní prohlídky
Ještě tuto neděli chystá zámek Červený hrádek u Jirkova poslední oživené prohlídky vánočně vyzdobeného zámku. Adventní atmosféru navodí také koncerty během prohlídky i závěrečné ochutnávky svařeného vína a cukroví. Prohlídky se budou konat každou adventní neděli. Podrobnosti v článku Vyzdobeným Červeným Hrádkem bude provázet hraběnka s komorníkem. 

Advent u svatého Jakuba
Dvůr u Svatého Jakuba v Žatci připravuje na adentní sobotu 20. prosince od 10,00 hodin program zahrnující živý betlém, dobové stánky, tvořivé dílny a zpívané koledy. Na country scéně je připraveno občerstvení.

Filharmonie v kině
Živé adventní koncerty si letos můžete zpestřit s Českou filharmonií, jejíž provedení České mše vánoční Jakuba Jana Ryby bude Aerofilms přenášet do českých kin. Mezi nimi nechybí ani kina v Žatci, Duchcově a Chomutově, začátek přenosu v sobotu 20. prosince ve 14,45 hodin.

...a další koncerty
V sobotu 20. prosince chystá Vánoční koncert North Big Band ZUŠ Litvínov s hostem Leonou Machálkovou. Začátek v 19,0 hodin v Citadele Litvínov.
Sbor Collegium Hortensis zve na koncert v pondělí 22. prosince v kostel sv. Alžběty Uherské na Zeyerově náměstí v Teplicích Šanově. Na program u je teplická premiéra Vánočního oratoria "Pozdraveno budiž Světlo" J. Zástěry. Začátek v 19,00 hodin.
Vánoční koncert Tanečního studia M se koná v sobotu 20. prosince od 18,00 h v Orfeu v Kadani. Uvidíte převážně nové choreografie vzniklé od začátku školního roku, chybět samozřejmě nebude ani tradiční ochutnávka cukroví a skvělá vánoční atmosféra.
Koncertní vystoupení známého vokálního souboru Gentlemen Singers rozezní Valdštejnský sál zámku Duchcov v pondělí 22. prosince od 18,00 hodin.
Obec Račetice na Kadaňsku zve na Vánoční zpívání v Račetickém kostele v pondělí 22. prosince v 18,00 hodin.
Zvelebovací spolek Boleslava Jablonského Radonice nad Ohří pořádá vánoční koncert v kostele Povýšení sv. Kříže. Vystoupí Eva Henychová, začátek v sobotu 20. prosince ve 14,00 hodin. V budově bývalé školy se koná mini vánoční jarmark. 
Vánoční koledy a pastorely v podání Ročovského pěveckého sboru s doprovodem varhan, flétny, houslí a tympán zazní v neděli 21. prosince od 15,00 hodin v kostele sv. Jiljí ve Vinařicích u Loun
V úterý 23. prosince si můžete přijít zazpívat do Loun k vánočnímu stromu. Od 16,00 hodin zahraje dechový orchestr ZUŠ Louny pod taktovkou Jaromíra Laksy vánoční koledy. 
Další koncerty můžete vyhledat v naší rubrice Programy.

Pohádková prohlídka
Pohádkové vánoční Louny je název komentované prohlídky městem, kterou pořádá Infocentrum Louny v sobotu 20. prosince. Sraz je u Městského informačního centra v Lounech v 10,30 a 14,00 hodin.

Tradice na hradě
O všech adventních víkendech jsou návštěvníci zváni do prostor hradu Kadaň. V královské herně (bývalá Galerie Karla Havlíčka) je přichystaná zajímavá výstava, se kterou se podíváte do historie tradičních adventních i vánočních zvyků. Otevřeno vždy v sobotu a neděli od 13,00 do 17,00 hodin, vstup zdarma.

Vánoční výstavy
Nasát vánoční atmosféru můžete i v teple muzejních budov. V Teplicích na zámku je k vidění výstava Ježíšek – nejslavnější děťátko, která představuje nejrůznější zobrazení a ztvárnění narozeného Ježíše. Žatecké muzeum připravilo netradiční sbírku betlémů z Afriky. Betlémy doplněné o dřevěné hračky jsou k vidění v budov radnice v Chomutově. Vánoce na půdě je název oblíbené předvánoční výstavy v Galerii Radniční sklípek v Litvínově, která představuje méně či více neobvyklou výzdobu stromků a humor kreslíře Kubce. Ve sklepení Galerie Špejchar v Chomutově se prohánějí každé odpoledne čerti. Zajímavé výstavy můžete vyhledávat na naší stránce Programy

Foto: Město Most