e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hvězda na vrbě oživí hity 60. let

publikováno: 17.12.2013, kategorie: Divadlo a film, autor: Michal Pětík

Sdílet: facebook twitter google+

Slavný retro muzikál měl v brněnském HaDivadle premiéru těsně po revoluci v roce 1992 a jako jeden z prvních porevolučních dramatických kusů reflektoval srpnové události roku 1968. V pátek 20. prosince bude mít Hvězda na vrbě premiéru na scéně mosteckého městského divadla.

Syžet příběhu vznikl improvizací a jako takový je vlastně jednoduchý. Středoškolští studenti Jitka, Irena, Simona, Zuzana a Mirek zpívají své oblíbené písničky při schvalovacím řízení, jež má rozhodnout o tom, jestli vystoupí na slavnostním koncertu 21. srpna. Nemají to vůbec jednoduché, neboť jim jejich bezelstné a radostné úsilí tu více, tu méně komplikují přesvědčení i reformní komunisté.

Dějem provází Jitka, vzpomínající nejen na své mládí a lásku k Mirkovi, ale také na chvíli, kdy do probíhajícího koncertu vjely tanky vojsk Varšavské smlouvy. Protože sledujeme Jitčiny vzpomínky, stává se dění jakýmsi dialogem roku 1968 a 2013, osobitým snem, na jehož půdorysu zazní známé české hity z oné doby – od Yvonny Přenosilové, Karla Gotta, Judity Čeřovské či skupiny Flamengo a dalších. Diváci však uslyší i hity zahraniční – třeba od The Doors, Jefferson Airplane, Mamas and Papas nebo Joni Mitchell.

Paměť není totéž, co historie a lidské vzpomínky jsou jako zdroj věrohodných informací velmi sporné. Milan Kundera kupříkladu v jedné eseji nazval vzpomínky jinou formou zapomnění. Tak i Jitčino vzpomínání provází určitá „rozmlženost“ a obraz onoho večera nabývá místy surreálných kontur.

Hvězdu na vrbě zrežíruje mosteckému divákovi dobře známý Pavel Ondruch, v inscenačním týmu se scénografem Michalem Syrovým, s choreografy Janem Veselým a Davidem Křížem a s hudebníkem a korepetitorem Františkem Krtičkou. Premiéra se uskuteční 20. prosince na Velké scéně. V hlavních rolích spatříte Reginu Razovovou, Lucii Končokovou, Hanu Marouškovou, Lilian Fischerovou a Michaela Vykuse. A možná přijde i Jim Morrison...