e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Duchcovský zámek se s rokem rozloučí štěpánským koncertem

publikováno: 17.12.2011, kategorie: Turistika, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

I když návštěvní sezóna na duchcovském zámku již skončila, na zámku se pilně pracuje - byly zahájeny nezbytné stavební a údržbové práce. S rokem se zámek rozloučí na svatého Štěpána komorním koncertem housle, harfu a violoncello ve Valdštejnském sále.

„Jednou z našich priorit bylo odstranění neduhů v zámeckém areálu, které narušovaly estetický vzhled a přístupovou komunikaci k památkovému objektu“, objasňuje podstatu stavební údržby kastelán Marian Hochel. Výsadbou nové aleje okrasných jabloní byla dokončena úprava barokně rekonstruované Knížecí zahrady, ve které je od letošního roku umožněno pořádání svatebních obřadů. Na prvním nádvoří byl vysazen nový okrasný záhon růží, jenž na jaře příštího roku zatraktivní vstup do zámeckého areálu. Před obřadní síní byla položena nová dlažba s bezbariérovým přístupem do Knížecí zahrady, která byla financována z příspěvku Severočeských dolů a.s. Během roku byly vyspárovány díry a obnovené překlady na dlažbě obou zámeckých nádvoří, nakloněný pilíř u vstupní brány byl zpevněn a zajištěn.

V listopadu byla zahájena obnova krovů a střechy jižního křídla zámku, která by měla pokračovat v příštím roce. „Obnova duchcovského zámku je dlouhodobý proces, který je vázán na přísun značného množství finančních prostředků, proto zbývá jen doufat, že tempo, které jsme letos nasadili, v příštím roce udržíme a zdroje, jež využíváme, nám budou k dispozici i nadále v potřebném množství,“ upozorňuje vedení správy zámku.

Třešničkou konce letošního roku je po Adventním koncertu i tradiční „Svatoštěpánský“ koncert. Komorní koncert pro housle, harfu a violoncello v rámci koncertního projektu Domovem české hudby pořádá Kulturní centrum Duchcov dne 26. prosince od 16,00 hodin. V akusticky výjimečném prostoru Valdštejnského sálu zazní díla Bacha, Vivaldiho, Pachelbela, Paradisiho a Telemanna. Na koncertu vystoupí Petra Růžičková, harfistka Městského divadla v Chemnitz a členka Filharmonie Hradec Králové, Luděk Růžička, houslista a člen Symfonického orchestru Českého rozhlasu a Martin Havelík, violoncellista, jenž hostuje v orchestrech jako Pražská komorní filharmonie, Česká filharmonie, Sukův komorní orchestr nebo Solistes Européens Luxembourg. „Tímto koncertem se rozloučíme s letošní sezónou na duchcovském zámku a budeme se těšit na tu příští,“ uzavírá kastelán Marian Hochel.