e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zkamenělý pařez z lomu Libouš obohatí sbírky Národního muzea

publikováno: 17.11.2022, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Neobvykle zachovalý zkamenělý pařez, starý osmnáct milionů let, si z dolu Nástup Tušimice odvezl kurátor paleontologických sbírek Národního muzea v Praze. Podařilo se ho najít při těžbě skrývky důlním geologům. Po konzervaci ho budou moci návštěvníci vidět v Přírodovědeckém muzeu v Horních Počernicích.

Zkamenělá dřeva a jejich úlomky se v uhelných lomech nacházejí poměrně často, tento je však výjimečný svou velikostí i zachováním. Prokřemenělý pařez z lokality Libouš je starý asi osmnáct milionů let. „Našli jsme ho přesně na rozhraní nadložních jílů a uhelné sloje v hloubce kolem 30 metrů. Představuje jedny z posledních stromů, které tu rostly na okraji velkého uhlotvorného močálu. Ten byl následně zatopen stoupající vodou, která přeměnila močál v jezero a zaplavila strom bahnem,“ vysvětluje vedoucí geolog Severočeských dolů a.s. Tomáš Novotný.

sd_zkamenely_parez_2.jpgPřestože už se podobné stromy v lokalitách podkrušnohorské pánve našly, tento patří k významným nálezům. I proto o něj projevilo zájem Národní muzeum. „Takové výjimečné nálezy je nejlepší darovat muzeu, kde budou zachovány pro další generace,“ dodává Tomáš Novotný. „Tento jsme si vybrali proto, že je dobře zachovalý a není v něm moc prasklin, takže to vypadá, že se nám ho podaří zachránit,“ říká k tomu muzejní paleontolog Boris Ekrt. Toho tak čekala náročná cesta z Tušimic do Prahy s nákladem vážícím téměř 900 kilogramů. „Zbavíme ho zbytků uhlí, které nejde zachovat, nakonzervujeme, prasklinky zalijeme, očistíme a přidáme povrchovou úpravu,“ vysvětluje další postup. Muzejníci už pro něj mají i místo: „V areálu Přírodovědeckého muzea v Horních Počernicích jsou takové prosklené chodby s hezkým světlem. Jedna z nik bude přesně pro něj. Máme tam už podobný kousek z Velké Černoce na Žatecku, jsou podobného stáří, takže jim to spolu bude slušet.“

Paleontolog Boris Ekrt zajíždí do dolu Nástup Tušimice často. S místními geology několik let spolupracoval na průzkumu jedinečné lokality Ahníkov, která muzeum obohatila o tisíce nálezů pozůstatků fauny i flóry. „Teď intenzivně sbíráme v nadloží uhelné sloje a jsou z toho také docela překvapivé výsledky. Získáváme zajímavý vědecký materiál a můžeme se opět něco nového dozvědět o zdejší krajině,“ dodává Boris Ekrt.