e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 19. až 21. října

publikováno: 17.10.2018, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Turistická sezóna se pomalu blíží ke svému konci, takže akcí ubývá a jsou ve znamení ukončení sezóny – třeba na Červeném Hrádku nebo v Lesné, kde se bude šlapat zelí. Přidáme také historické okénko – slavnosti na Horním Hradě nebo dny archeologie.

Vendelínské hraní
Kostel svatého Vendelína v Perštejně u Klášterce nad Ohří ožije o víkendu sedmým ročníkem festivalu Vendelínské hraní. Koná se v sobotu 20. října od 15,00 hodin. Program začne divadelním představením Konivadlo ochotnického spolku ze Starého Plzence, pokračuje v 16,15 hodin vystoupení folkového dua Žamboši a od 17,30 hodin zahraje písničkář Slávek Janoušek. Před kostelem budou stánky s občerstvením a program pokračuje posezením v pivovaru Chalupník.

Pod palbou
Horní Hrad u Stráže nad Ohří se o víkendu ocitne „pod palbou“. Čekají vás ukázky historických palných zbraní, šermířské souboje, tanečnice, hudba a miniškolička práskání bičem, v sobotu večer pak ohnivý rej. V sobotu 20. října je otevřeno od 16,00 do 22,00 hodin, v neděli od 10,00 do 17,00 hodin. V hradním stánku můžete ochutnat třeba teplou medovinu nebo hornohradské víno. Vstupné dospělí 150 Kč, děti 100 Kč, rodina 450 Kč.

Konec sezóny
Zakončení kulturní sezóny ohlašuje zámek Červený Hrádek u Jirkova. Uzavře se v sobotu 20. října na nádvoří zámku kulturním programem, v němž vystoupí Švejk Band, cirkus Berto, tanečnice Bolly Ladies a folková kapela Zlej sen. Pro děti bude připraven lov na kance a potápění lodí. Občerstvení obstará staročeská zabijačka. Program začíná ve 13,30 hodin, vstupné je 50 Kč pro dospělé a 20 Kč pro děti.

Mezinárodní den archeologie
O víkendu můžete oslavit Mezinárodní den archeologie. Program přichystal archeologický skanzen v Březně u Loun i teplické muzeum na zámku. Skanzen nabídne výlet do doby bronzové, v Teplicích si můžete vyzkoušet práci s keramikou. Podrobnosti v článku Výlet do historie nabídnou sobotní Dny archeologie.

Farmářské trhy
Podzim je ideální příležitostí udělat si zásoby. Nakoupit farmářské produkty můžete o víkendu buď v sobotu 20. října v Chomutově na náměstí 1. máje od 8,00 do 12,00 hodin nebo v pátek 19. října v Teplicích na náměstí Svobody od 9,00 do 17,00 hodin.

Šlapání zelí
Další typicky podzimní plodinu – zelí – si můžete v mnoha podobách vychutnat na Lesné v Krušných horách. V sobotu 20. října od 13,00 hodin se v horském areálu koná tradiční šlapání zelí, spojené s vepřovými hody a hudebním programem. Nezapomeňte na kamennou nádobu a čisté gumáky a naučíte se šlapat zelí podle starých krušnohorských zvyků. K ochutnání budou též zelné speciality. Program zároveň uzavře letní turistickou sezónu v Krušných horách.

Setkání v kasárnách
Pokud se zajímáte o budoucnost Mostu, přijďte v sobotu 20. října do areálu Mosteckých kasáren (budovat St. Lucia). Sdružení Moje město, moje místo zve na slavnostní shrnutí výstupů z lokalit Výsluní, čtvrť Bohumíra Šmerala a centrum města. Program začíná v 15,30 hodin prohlídkou budovy kasáren, následuje představení projekty architekty s diskuzí. V 18,00 hodin začne doprovodný program. Můžete si vyzkoušet virtuální realitu, otevře se market Liška mazaná a design showroom představí talentované designéry z Mostu a okolí.

Dostihové odpoledne
V sobotu 20. října od 12,30 hodin se na Hipodromu Most uskuteční jubilejní 80. ročník Ceny zimního favorita. Dostih nejvyšší kategorie s dotací 550 000 Kč je nejvýznamnějším kláním pro dvouleté koně v České republice. Dále se můžete těšit také na 93. Českomoravskou cenu a 6 dalších napínavých dostihů. Pro návštěvníky budou k dispozici tradiční sázky, pro děti projížďky na koncíh. Návstěvníkům bude k dispozici kyvadlová doprava na obvyklé trase zdarma - OD Prior, První náměstí, Čs. mládeže, konečná zastávka tramvaje číslo 4 a Hipodrom.

Oslavy chomutovského gymnázia
Gymnázium Chomutov v rámci oslav 100. výročí vzniku samostatné Československé republiky pořádá v pátek 19. října od 19,00 hodin Prvorepublikovou tančírnu. Přijďte si společně připomenout dobu První republiky, zatančit si a pobavit se. Čeká na vás bohatý kulturní program studentů gymnázia s dobovou tématikou. Vstup v dobovém oblečení je vítán. Akce se koná v Městském divadle v Chomutově.

Oslavy republiky
Založení republiky připomenou již tento víkend v Cítolibech na Lounsku. Program začíná v sobotu 20. října v 15,00 hodin na Tyršově náměstí u čp. 12 vysazením lípy století. Od 18,00 hodin bude probíhat kulturní program na sále Dělnického domu s písničkami Karla Hašlera. Vstupné dobrovolné.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Foto: Horní Hrad.