e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V sobotu můžete odhalit tajemství a kouzlo archeologie

publikováno: 17.10.2017, kategorie: Pro děti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Mezinárodní den archeologie se koná v sobotu 21. října v mnoha muzeích a dalších místech. Pozveme vás do Archeologického skanzenu v Březně, do mosteckého muzea, do Kulturního domu Střelnice do Kadaně a na zámek Červený Hrádek u Jirkova.

Archeologický skanzen Březno z Loun
od 10,00 do 17,00 hodin
Čeká vás stavba dlouhého domu, pravěká tesařina kamennými nástroji, povídání o archeologii a rekonstrukcích pravěkých staveb, archeobotanice a novém zemědělském experimentu, druhá experimentální kremace a program pro děti s výrobou pravěkého šperku. Komentovaná prohlídka pravěkého staveniště v 10,30 a 15,00 hodin, povídání o špercích v 11,30 a 14,00 hodin.
Vstupné dobrovolné, doporučená cena dospělí 50 Kč, děti 20 Kč, rodina 100 Kč.

KD Střelnice Kadaň
od 13,00 hodin do 17,00 hodin
Na dvoře střelba z kuše, výcvik johanitského rytíře, mletí obilí a pečení placek ve středověké peci, hrnčířský koutek, odlévání sádrových kachlů, na pískovišti archeologický výzkum a evidence nálezů, v altánu hrob rytíře - dokumentace. Ve 13,00 hodin přednáška Archeologické poklady Kadaně, ve foyer a salonku Historie sklářství v Krušných horách - výstava, filmový dokument o experiemntální tavbě, ukázka tavby a výroba skleněných korálků, dětský koutek - navlékání a barvení pečených korálků.
Vstup zdarma.

Oblastním muzeu v Mostě
od 10,00 do 18,00 hodin
Tkaní, předení, mletí obilí, pečení placek, výroba kamenných štípaných nástrojů, vrtání sekeromlatů, výroba kostěných nástrojů, štípání dříví kamennou sekerou, rozdělávání ohně, malování skalních kreseb, výroba pravěké a středověké keramiky, Keltové, Římané - ukázky oděvů, předmětů denní potřeby, výzbroje a výstroje. Dále komentované prohlídky výstavy Terakotová armáda (speciální vstupné). Putování s pračlovíčkem 2017 - setkání účastníků I. ročníku příměstských táborů, možnost vyzkoušet si náplň příměstského tábora a experimentální archeologie pro děti. V 11,00 hodin módní přehlídka doby železné, v 15,00 hodin Vzpomínky druida – antičtí druidi ve světle moderní historie a archeologických pramenů.

V 9,00 a 14,00 hodin komentovaná prohlídka archeologického výzkumu postavení protiletadlových děl na vrchu Šibeník (sraz účastníků na místě výzkumu ve vrcholové partii Šibeníku, směr Magistrát města Mostu).

Vstupné: 50 Kč, snížené 25 Kč, rodinné 100 Kč, na Terakotovou armádu se platí zvlášť.

Zámek Červený Hrádek
V sobotu 21. října ve 13,00 hodin se na zámku otevře nová výstava Stroj času, věnovaná archeologii. Určená je hlavně pro děti a podrobnosti o ní v článku Zámek Červený Hrádek otevře přes zimu interaktivní výstavu.