e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vydejte se s lounským muzeem po stopách Jana Husa

publikováno: 17.10.2015, kategorie: Památky, autor: Veronika Škuthanová

Sdílet: facebook twitter google+

Jako doprovodný program k výstavě Luna a kalich organizuje lounské muzeum dvoudenní zájezd do Tábora o víkendu 24. a 25. října. Podle organizátorů se stále hlásí noví zájemci, a autobus vyjede z Loun i ze Slaného.

Během dvou dní navštívíte zejména Kozí Hrádek, Tábor a Husinec. Kozí Hrádek je nyní pouhou malebnou zříceninou. Ale v době svého rozkvětu v létě a na podzim 1413 zde pobýval Mistr Jan, odtud vyjížděl kázat do širokého okolí a zde dopsal i svou proslulou českou Postilu. Z Kozího Hrádku se vydáte (možno i autobusem) do 2 km vzdáleného Sezimova Ústí, kde Hus napsal traktát O hříchu. Po obědě vás bude čekat husitské město Tábor. Tamní muzeum k Husovu 600. výročí připravilo největší výstavu v Čechách. Kromě toho je zde k husitství zaměřena celá moderní expozice otevřená před čtyřmi lety a je možné navštívit i rozsáhlé středověké podzemí. Večer je v plánu prohlídka města s průvodcem. 

Druhý den se mohou zájemci vydat na desetikilometrovou trasu podél Lužnice (možno i autobusem) na zříceninu hradu Příběnice, kde roku 1394 Jindřich z Rožmberka věznil krále Václava IV. Poté, co hrad dobyli husité, uchýlila se sem početná skupina adamitů, kterou následně rozehnal Jan Žižka. Odpoledne vás čeká výlet do Husince, kde v rodném Husově domku a v okolních prostorách byla 30. května otevřena zcela nová multimediální expozice v rámci Centra Mistra Jana Husa.

Průvodcem celého zájezdu bude historik a teolog Jaroslav Havrlant. Zájezd proběhne v sobotu a neděli 24. a 25. října a jeho cena 850 Kč zahrnuje nocleh, snídani i vstupy na výstavy. Zájemci se mohou přihlásit v lounském muzeu, platí se předem hotově, ale po dohodě možno i na účet. Autobus bude přistaven 7,00 hodin v Lounech na Komenského náměstí (před pojišťovnou) a ve Slaném na autobusové zastávce v Šultysově ulici („na váze“). Návrat je plánován v neděli kolem osmé hodiny.