e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Plíhal se po třech letech vrací do Žatce

publikováno: 17.10.2015, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Od roku 2006 Karel Plíhal jezdívá do Žatce zahrát co tři roky. A protože letos uplynou, vrací se ve středu 21. října od 19,00 hodin na místo svých hudebních činů do Městského divadla v Žatci. Přiveze sebou směs písní ze svého posledního alba Vzduchoprázdniny, doplněnou o své starší písně. A mezi noty bude trousit své miniaturní třaskavé básničky, po nichž publikum většinou vybuchuje smíchy.

Karel Plíhal je všestranný kumštýř – písničkář, kytarista, hudební režisér, autor hudby k divadelním inscenacím, herec (ve filmu Rok ďábla hrál sám sebe) a nenápadný bavič. S divadlem je spjatý i jako topič, když počátkem a koncem osmdesátých let letech topil v divadelní kotelně.

Plíhal je brilantní kytarista, který píše krátké ale výstižné a humorné texty založené na slovních hříčkách, které si s jeho hudbou rozumějí. Na rozdíl od některých svých mladších napodobitelů dokáže texty dotáhnout až k dokonalosti. Je to taková často humorná poezie inspirovaná například Jiřím Suchým nebo básníkem Emanuelem Fryntou. Se svou slovní hříčkou na téma akordů vyhrál v roce 1983 tehdy prestižní autorskou Portu. Výjimečně napíše text na jinou než svou melodii. Avšak dávno předtím, než v roce 2006 vydal album Kainarových textů na hudbu z válečných let, hrál skladby s Kainarovými texty.

Plíhalovy písně jsou pro svou délku vlastně ideální pro rozhlasové vysílání, neboť jsou krátké. Přesto jej v éteru téměř nezaslechnete, v televizi nezahlédnete. Koncert je potom jediná a ideální příležitost, kdy vidět a slyšet Karla Plíhala a užít si to vše, co nabízí návštěvníkům svého koncertu. Po stránce hudebních žánrů lze slyšet folk, jazz i ragtime někdy i rokenrol v podání muzikanta, který k tomu vždy přidá něco svého. Během koncertu nepravidelně podle potřeby střídá akustickou a elektrickou kytaru.

Karel Plíhal hraje sólově od roku 1983. Poprvé se na desce objevil ještě se skupinou Plíharmonyje na výběru z Porty 1982 s písní V bufetu. Plíhal je nevyčerpatelný poeta a pozorovatel. Vyšla mu malá sbírka říkanek s názvem Jako Cool v plotě doplněná o kresby Miroslava Bartáka. V jednom rozhovoru to komentuje s nadhledem: „Vždycky jsem vzhlížel k pánům Vodňanskému a Skoumalovi, kteří básničkami prokládali své koncerty. To jsou moji velcí učitelé a já jdu v jejich stopách. Tím, že říkám básničky na koncertech, mám hojně navštěvované autorské čtení.“