e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Litoměřice slaví 800 let, oslavy vyvrcholí vinobraním

publikováno: 17.9.2019, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Město Litoměřice si letos připomíná osm staletí dlouhou historii. Oslavy vyvrcholí tento víkend 20. a 21. září vinobraním, program městských slavností však můžete na Mírovém náměstí navštívit i během týdne.

Letošní oslavy jsou připomínkou první zmínky o osadě Litoměřice z roku 1219 v listině papeže Honoria III. Oslavy probíhají celý rok a hlavní program začal již o uplynulém víkendu. Pokud si budete chtít oslavy užít po celý víkend, můžete využít některou z možností ubytování v Litoměřicích. Nezapomeňte, že zároveň probíhá na litoměřickém výstavišti jeden z největších veletrhů Zahrada Čech.

Od pondělí 16. až do soboty 21. září pak Litoměřice ožijí pestrým programem. Pódium na Mírovém náměstí bude od pondělí do středy vždy od 15,00 do 22,00 hodin patřit místním souborům, divadelníkům a kapelám a školám, jejichž vystoupení připomenout několik století historie od založení města Přemyslem Otakarem I. ve 13. století až po století dvacáté. 

Ve čtvrtek v 19,00 hodin se pak koná velký koncert Litoměřického festivalového pěveckého sboru se Severočeskou filharmonií Teplice.

V pátek a sobotu budou Litoměřice patřit vinobraní. Na Mírovém náměstí bude trh s programem v pátek od 16,00 do 24,00 hodin, v sobotu již od 10,00 hodin. V pátek se můžete těšit například na vystoupení cimbálovky, Ivan Hlas Tria, Michala Hrůzy, v sobotu na kapelu Kamelot nebo Ewu Farnou. Na historické scéně na náměstí budou po oba dny probíhat rytířské turnaje, tance a ohňové kejklování. Další program se bude odehrávat na nádvoří hradu, v parku Václava Havla bude v sobotu od 10,00 hodin jarmark, dětská scéna na nádvoří divadla nabídne oba dny představení akrobatů, klaunů a žonglérů s ohňovou show pod názvem Přijel cirkus. Na parkovišti U hvězdárny budou stát pouťové atrakce. Velký průvod v čele s císařem Karlem IV. vyrazí městem v 15,00 hodin.

Foto: Město Litoměřice

Článek obsahuje P.I.