e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dojemný a silný příběh Kláry 3847 opět v Mostě

publikováno: 17.9.2015, kategorie: Divadlo a film, autor: Simona Klouzalová

Sdílet: facebook twitter google+

Silné drama o dívce, která přežila Osvětim, se vrací na mostecké jeviště. Litvínovské Docela velké divadlo uvede v úterý 22. září v prostorách Divadla Pod koulí v mosteckém Repre hru Klára 3847 aneb Příliš mnoho hvězd. Příběh vyprávěný bez sebelítosti, bez dramatických emocí, a právě proto velmi působivý napsala vnučka této ženy, herečka a scénáristka Lenka Lavičková.

Klára Brodyová, která byla v roce 1942 pro svůj židovský původ odvezena do koncentračního tábora Osvětim a vězněna tam až do konce války, se po válce přestěhovala na sever Čech a nikdy svým blízkým o válce nevyprávěla. To, že byla vězněna v Osvětimi, připomínalo jen číslo 3847 vytetované na jejím předloktí.  

V roce 1985, tedy 40 let po válce, na žádost své sestry, která díky přátelům přežila válku v úkrytu a koncentrační tábor ji tak minul, Klára zcela bez emocí popsala své zážitky z té doby. Vznikl příběh, který svou věcností a strohým popisem zvěrstev páchaných na vězních děsí a dojímá. 

Příběh dívky, která jako jediná z patnáctičlenné rodiny přežila útrapy transportu, selekci, těžkou práci, mučení i pochod smrti. Její boj o přežití, překonání ztrát příbuzných a přátel, ale především nezlomná vůle přežít v nelidských podmínkách, zaujala i režiséra Stevena Spielberga, ke kterému se díky Klářině sestře vyprávění dostalo, a který z něho některé detaily použil ve svém filmu Schindlerův seznam. V devadesátých letech pak jeho americký štáb natočil Klářino vyprávění pro washingtonské muzeum holocaustu. 

Na základě tohoto vyprávění Kláry Brodyové i vzájemných osobních rozhovorů napsala její vnučka, herečka a scenáristka Lenka Lavičková, scénář k inscenovanému dokumentu. Pod jejím vedením a za umělecké spolupráce režiséra Jurije Galina ho nastudovali herci Docela velkého divadla.   

Hrají: Lenka Lavičková, Andrea Traganová, Jaroslava Zimová, Kristýna Lišková, Jana Galinová, Lukáš Masár, Petr Erlitz, Robert Stodůlka, Petr Kozák a ze zvukového záznamu Jindřich Lenc a Roman Štolpa.

Vstupenky si můžete objednat mailem na adrese: docelavelkedivadlo@volny.cz a na telefonních číslech  778 094 093, 777 000 933, nebo zakoupit v hotelu Cascade.