e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ovocnářská výstava v Křížově vile podruhé

publikováno: 17.9.2014, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Již podruhé jsou všechni příznivce ovocnářství a regionálních potravin zváni do zahrady Křížovy vily v Žatci, kde ve dnech 26. a 27. září od 10,00 do 17,00 hodin proběhne dvoudenní výstava ovoce. Součástí výstavy budou ochutnávky, přednášky nebo třeba dekorativní vyřezávání ovoce. A pokud máte doma zajímavé výpěstky, staňte se vystavovatelem!

Nejrůznější odrůdy jablek, hrušek a švestek od regionálních pěstitelů ovoce i místních zahrádkářů si budete moci prohlédnout ve výstavce, jednotlivé odrůdy můžete ochutnat a tři nejkrásnější jablka ohodnotit vaším hlasem v soutěži.

Stejně jako v loňském roce bude výstava v zahradě Křížovy vily doplněna prodejními stánky s ovocem a ovocnářskými produkty (mošty, džemy, čaje, pečivo, kosmetika, křížaly). Letos výstavu obohatí i zajímavé prezentace - grafické návrhy studentů na propagaci této akce, ukázky míchání ovocných nápojů, dekorativní vyřezávání ovoce, degustace moštů, výtvarné a keramické výstavky.

Na páteční odpoledne je připravena osvěta pro širokou zahrádkářskou veřejnost. Ve velkém sále Křížovy vily uslyšíte přednášky s ovocnářskou tématikou:

13.00 Ing. Václav Červenka - Choroby a škůdci jabloní, možnosti ochrany

14.00 Ing. Šárka Kopecká - Ovocné stromy v krajině Českého středohoří

15.00 Ing. Václav Vohralík - Problematika pěstování sloupcovitých jabloní, rezistentní odrůdy

16.00 Věra Petrů - Šlechtitelská stanice v Těchobuzicích    

Výzva pro drobné pěstitele

Vystavovatelem na této akci se může stát každý z vás! Velmi uvítáme, pokud věnujete na výstavu 4-5 ks ovoce od každé sorty (jablka, hrušky, švestky) s označením odrůdy, vaším jménem a místem odkud ovoce pochází. Naplníte tak smysl výstavy - představit místní pěstitelskou aktivitu zahrádkářů i větších producentů. 

Ovoce je možné donést ve dnech od 15. září do 23. září (od 8.00 do 17.00) do Křížovy vily, Zeyerova 344. Bližší informace: vilakriz@muzeumzatec.cz, nebo tel.: 774 192 414,