e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Živnostníkem roku je ladič pianin z Litvínova

publikováno: 17.9.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Karel Goldmann

Sdílet: facebook twitter google+

V pátém ročníku podnikatelských soutěží se stala v Ústí nad Labem Firmou roku LakoPlast a Živnostníkem roku Vlastislav Stárek. U LakoPlastu porota ocenila velmi dobré finanční zdraví a dobrý vliv na podnikatelské prostředí v Ústeckém kraji, u Vlastislava Stárka z Litvínova porota ocenila silnou orientaci na zákazníka a sedmnáctiletou tradici podnikání. Vítězové postupují do celorepublikového finále, kde budou reprezentovat Ústecký kraj.

V konkurenci 88 přihlášených živnostníků uspěl ladič a prodejce pián Vlastislav Stárek, který začal podnikat před 17 lety v oboru prodeje a oprav pianin. Jeho silná orientace na zákazníka a schopnost pomoci s libovolným problémem s hudebním nástrojem mu získala sympatie poroty.
Letos se do soutěže firem přihlásilo 165 společností, z nichž titul Firma roku Ústeckého kraje 2010 získala firma LakoPlast. Firma vznikla sloučením tří podniků a navázala na dlouholetou tradici výroby plastových technických dílů. Touto fúzí se podařilo zachránit výrobní tradici v kraji. V současné době zaměstnává 9 zaměstnanců.
Letos se poprvé uděluje i titul Odpovědná firma roku Ústeckého kraje, který získalo Enlogit. „Snažíme se v našem podnikání chovat odpovědně a být svému okolí co nejlepším sousedem. Rozhodli jsme se proto v každém kraji ocenit místní firmy, které vnímají odpovědnost za rozvoj svého regionu, jsou šetrné k životnímu prostředí a podporují veřejně prospěšné aktivity,“ uvedl Přemysl Filip, Senior manažer společenské odpovědnosti společnosti Vodafone, která titul udělila. Enlogit pro zdraví zaměstnanců pořizuje ke každému notebooku ergonomické židle a klávesnice, podporuje práci z domova a na svých akcích využívá cateringové služby místní Chráněné dílny Focus, která začleňuje duševně nemocné zpět do života. Firma je též ekologicky zodpovědná, neboť zrušila nákup balené vody a zavedla karafy s vodou z vodovodního řádu.
Potřetí byl udělen i titul Vodafone Byznys rebel, který letos získal Petr Suchomel. Oceněný živnostník za stejnou marži prodává věci v e-shopu i v kamenném obchodu a v rámci svých doplňkových služeb nabízí výuku na hudební nástroj, opravu nástrojů nebo služby hudebního studia. Největší zásluhu na zisku tohoto titulu ovšem má jeho bezplatné poradenství kde a jak levně koupit nebo nechat opravit hudební nástroje.
O významu malého a středního podnikání nepochybují ani partneři soutěží. „Živnostníci jsou často v přímém kontaktu se svým zákazníkem, jejich zaměstnanci jsou z nejbližšího okolí a za své podnikání ručí celým svým majetkem. Naší podporou soutěže živnostníků tak přispíváme k jejich společenskému uznání,“ sdělila generální ředitelka titulárního partnera společnosti Mediatel Kimberli Lewis. 
Vítězové posledního krajského kola budou vyhlášeni 14. října. Všichni krajští vítězové postupují do celorepublikového finále – o Živnostníkovi roku 2010 rozhodne veřejnost v SMS hlasování od 22. října do 21. listopadu a o Firmě roku 2010 celostátní porota. Slavnostní udělení nejprestižnějších podnikatelských titulů proběhne 2. prosince ve Slovanském domě a diváci jej budou moci sledovat v přímém přenosu na ČT24.
 
Více informací o podnikatelských soutěžích naleznete na www.firmaroku.cz.