e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 19. až 21. srpna

publikováno: 17.8.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Co podniknete s dětmi tento víkend? Vezmete je na pohádkové safari, oseckou pouť pohádkový zámek Nový Hrad či Krásný Dvůr, loutkářskou dílnu v Kadani nebo na výpravu na hrad Šumburk?

Osecká pouť
Velká pouť, která láká návštěvníky z celého kraje, vypukne o víkendu v Oseku na Teplicku. Mimo klasických kolotočů a jarmarečních stánků nabídne historické tržiště v areálu cisterciáckého kláštera s programem (v sobotu 10,00 – 18,00 hodin, neděle 9,00 – 12,00 hodin), hudební hudební vystoupení na klášterním náměstí - po oba dny Regius Band, sobotní večer Katapult Revival od 20,00 hodin. Rodinný pivovar Černý Orel připravuje Pivní festival s hudbou i tancem. Konventní chrám Nanebevzetí P.Marie cisterciáckého kláštera nabídne několik Slavnostních poutních bohoslužeb i kulturní program ve formě koncertů. Slavnostní průvod vyjde po oba dny v 9,30 hodin. Prohlédnout si můžete výstavy – železniční modelovou v DDM Osek, železniční expozici na nádraží, chovatelskou v areálu výstaviště svazu chovatelů. V sobotu vypukne v deset večer ohňostroj.

Restaurant Day
Město Kadaň se letos poprvé připojí k celosvětově oblíbenému Restaurant Day, která dává příležitost amatérským kuchařům otevřít si na jeden den svou "restauraci" a předvést, co umí. Ta kadaňská se otevře na Löschnerovo náměstí v sobotu 20. srpna od 16,00 hodin. Více čtěte zde.

Brigáda na hradě
Pokud se nebojíte práce a láká vás dobrodružství na hradě, můžete se vypravit o víkendu 20. a 21. srpna na zříceninu hradu Šumburk u Klášterce nad Ohří. Sdružení na záchranu hradu pořádá brigádu na kácení náletových keřů a opravu přístupové lávky. Dobrovolníky čekají buřty na ohni. Podrobnosti se dozvíte v článku O víkendu můžete přiložit ruku k dílu při obnově hradu Šumburk.

Jak se peče chleba 
Ochutnat pečivo se staré pece, v níž pekla chleba mlynářka, můžete o víkendu ve Vernerově mlýně v Brlohu na Lounsku. V sobotu 20. i neděli 21. srpna tu potomci mlynářů roztopí v peci a podávat se budou dalamánky a houstičky. Tatínky pak nejspíš zaujme ukázka výroby elektřiny pomocí opraveného historického motoru, který kdysi poháněl mlýnské kolo. Mlýn je otevřen o víkendu od 11,00 do 17,30 hodin, ukázky jsou připraveny na odpoledne na 15. hodinu. 

Pohádkové safari
Oblíbený pohádkový Safari expres bude po čtyři srpnové večery jezdit setmělým chomutovským zooparkem. Děti čeká výprava do světa plného pohádkových bytostí i zvířat. Pohádkové safari bude jezdit ještě v pátek a sobotu 19. a 20. srpna. První odjezd je v 18,00 hodin a poté každou půlhodinu až do 23,00 hodin. Jízdenka stojí 120 korun, děti do 3 let zdarma.

Pohádka na zámku
Nedělní výlet na zámek Krásný Dvůr na Podbořansku zpestří dětem pohádkový příběh o dvou rozpustilých čertech a smutné princezně, který sehraje Divadlo Kapsa. Pohádka na nádvoří zámku začíná 21. srpna v 15 hodin a vstupenka stojí 70 korun.

Divadlo na zámku
Další pohádku v zámecké prostředí nabídne Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku, a sice v sobotu 20. srpna od 17,00 hodin. Divadlo Navětvi představí pohádku Kouzla skřítků. Od 20,00 hodin pak toto divadlo představí Projekt = Daidalos, v němž nebude chybět ani ohňová show či taneční vystoupení. Vstupné na pohádku činí 30 Kč, na večerní představení 70 Kč.

Taneční festival Siraex
Festival současného tance s mezinárodní účastí pořádá Základní umělecká škola Klášterec nad Ohří v prostorách zámku v Klášterci nad Ohří ve dnech 13. až 19. srpna. V doprovodném programu můžete navštívit kurzy tance s mistry Janem Onderem a Lucií Hunčárovou nebo žonglování. V tomto článku najdete celý program festivalu. 

Hudba v Jezeří
Německé árie Georga Friedricha Händela a komorní hudba od Philippa Hyazintha Lobkowitze a jeho hudebních přátel zazní v sobotu 20. srpna v rámci  festivalu Hudební léto v Jezeří. Podrobnosti nabízí článek  Hudba rozezní o srpnových večerech zámek Jezeří.

Pouťový festival a motorkáři
Pouť a motorkářský sraz spojí v Polákách u Nechranické přehrady v sobotu 20. srpna. Na zdejším hřišti uvidíte výstavu motorek i historické vojenské techniky, v KD Poláky pak výstavu fotografií o výstavbě Nechranické přehrady či o Doupovské dráze. Vystoupí kapely Lipo, Brutus, Lucie revival, Děda Mládek Ilegal Band, Eddie Stoilow, Jaksi Taksi. Začátek v 10,30 hodin, chybět nebude ani spanilá jízda.

Hawai party
Nevyšlo vám to letos v létě na Hawai? Nevadí, přiblížit si jí můžete ve Strupčicích na Chomutovsku, kde vypukne v sobotu 20. srpna Hawai párty. Čekají vás Djs, coctail bar u bazénu. Vstupné 110 korun.

Hobití maratón
Všichni milovníci Tolkiena by neměli chybět v pátek v noci ve Františkánských zahradách v Kadani. V rámci promítání letního kina tam od půl desáté vypukne celonoční maratón promítání tří dílů filmů Petera Jacksona  o putování Hobita po Středozemi.

Loutky bez hranic 
Do areálu Františkánského kláštera v Kadani se můžete vydat i v neděli odpoledne, kdy je tam připravena loutkářská dílna absolventů DAMU. Vyrobit si budete moci magnetky na lednici v podobě loutek nebo postavičky ze zbytků a odpadu. Začátek v 16,00 hodin.

Malování hennou
Chcete se naučit tetovat hennou, tedy nepermanentní přírodní barvou? Naučit se to můžete na workshopu v Ponorce v Litvínově, v neděli 21. srpna od 14,00 hodin. Naučíte se ji namíchat, připravovat si doma vlastní aplikátory, uvidíte základní vzory, triky a tipy.. a domů si odnesete materiál do začátku a malůvku na těle! Po čtyřhodinovém workshopu bude následovat after henna party s blešákem pro veřejnost, do 20,00 hodin. Workshop stojí 350 Kč, nebo si můžete nechat pomalovat ruku za stovku.

Sedmiletá válka
Do dob Sedmileté války, která zuřila v Evropě v polovině osmnáctého století, se můžete vrátit v sobotu 20. srpna na Horním Hradě u Stráže nad Ohří. Celodenní program s mnoha ukázkami života vojáků vyvrcholí velkou bitvou. Podrobný program v magazínu

Rock v Jílovém
V sobotu 20. srpna ožije zámecký areál v Jílovém na Děčínsku Rockfesťákem. Ten se bude konat od 15,00 hodin a jeho konec je naplánován na hodinu před půlnocí. Pro návštěvníky bude kromě kvalitní hudby samozřejmě nachystáno i bohaté občerstvení a chybět nebude ani dostatečná zásoba tekutin. Ti, kdo v sobotu do jílovského zámeckého parku zavítají, se mohou těšit na množství kapel, kdy hlavní hvězda dne The Drops, zahraje od 19,00 hodin. Na své si přijdou i děti, ty si mohou dopřát řádnou dávku zábavy na dětském hřišti, které těsně sousedí s celým rockovým areálem. 

Valdštejnské slavnosti
Historické slavnosti města Lovosice s celodenním programem, který zahrnuje rytířské souboje, bitvy, představení či ohnivé show, se bude konat 20. srpna v lesoparku Osmička Lovosice. Program začíná ve 13,00 hodin a potrvá až do desáté hgodiny večerní.

Fujarový koncert
Ne neobvyklý koncert s představením staroslovanských fléten zve Spolek Za záchranu kostela svatého Jiljí v Libyni na Podbořansku. V sobotu 20. srpna od 17,00 hodin vystoupí Miroslav Ešner a poté zahájí výstavu intuitivních obrázků Iva Mokrál. Vstupné dobrovolné.

Březenská pouť
V Březně na Chomutovsku se ve dnech 19. až 21. srpna koná tradiční březenská pouť. V pátek večer začne koncerty skupin Silentium 24 a Revival Waldemar Matuška. V sobotu a neděli pak návštěvníky čeká historická scéna s rytířským turnajem, šermíři, hudbou a program na podiu s hudebními vystoupeními a programem pro děti, drezúra koní, orientální tanečnice, večerní show v sobotu od 21,00 hodin. Vstup je zdarma. V sobotu je zajištěna exkurze do povrchového uhelného dolu s odjezdy v 10, 12 a 14 hodin.

Foto: Podkrušnohorský zoopark Chomutov.