e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Miláně poroste žatecký chmel a poteče bílinská kyselka

publikováno: 17.8.2015, kategorie: Zajímavosti, autor: Lucie Dosedělová

Sdílet: facebook twitter google+

Od dnešního dne hostí český pavilon v italském Milanu expozici Ústeckého kraje. Tématem kraje pro světovou výstavu je „Láska a příroda“, které navazuje na téma Expa „Potraviny pro planetu, energie pro život“. Ústecký kraj se na EXPU představí jako region s hlubokou tradicí řemeslné a zemědělské výroby spjaté s různými oblastmi regionu, a to až do konce srpna.

Stálá expozice návštěvníkům nabídne exponáty charakterizující exkluzivitu kraje v rámci celého světa. Nebude chybět motiv chmele a vína typického pro náš kraj, sklářská a umělecká výroba. Živý chmel, který bude součástí expozice, byl vypěstován speciálně na Expo. Řemesla budou reprezentovat výrobky Českého porcelánu v Dubí. Aby si mohli návštěvníci výrobu nejvýznamnějšího porcelánového produktu, tedy „cibuláku“, doslova osahat, bude na místě probíhat zdobení hrnečku v nadživotní velikosti. „Dnes je český cibulák vyráběn firmou Český porcelán, a.s. a jeho portfolio obnáší 660 tvarů. Kvalita je garantována značkou Český výrobek a svoji popularitu na celém světě si pyšně nese dál. Do Milána na Expo vezeme jakýsi průřez historie porcelánu,“ přiblížil část expozice hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

V rámci regionálních dní o víkendu 22. – 23. srpna se na podiu vystřídá řada zajímavých umělců z Ústeckého kraje. Představí se sólový zpěvák Radim Schwab, šestice hráčů na bicí z teplické konzervatoře, kteří vystupují pod názvem „No Metronome Percussion“. Diváci uslyší i moderní beatbox v podání Ondřeje Havlíka, které doprovodí zpěvák Martin Svátek a na klavír pak Jiří Vidasov. Co všechno je možné zahrát na akordeon, předvede Milan Řehák. Vodní zdroje zde zastoupí Bílinská kyselka. „Jedním z hlavních témat pavilonu České republiky je voda. Náš kraj zpracoval koncepci svých prezentací do rámce expozice „Země příběhů a fantazie“ tak, abychom co nejlépe přiblížili všechny krásy, zajímavosti a výsledky lidského umu, znalostí a regionálních tradic,“ popsal expozici radní Ústeckého kraje pro cestovní urch Jan Szántó. V čele expozice bude i speciálně vytvořená skleněná vitráž z dílny manželů Kantových, která vyobrazuje Portu Bohemicu. Návštěvníci se budou moci v rámci regionálních dní seznámit s regionálními produkty, ale i osobnostmi charakterizujícími společnou historii Ústeckého kraje a regionu severní Itálie. Touto postavou bude konkrétně Giacomo Casanova, v kostýmu se s ním budou moct zájemci po celou dobu expozice vyfotit nebo se posadit do repliky křesla z duchcovského zámku, na kterém prý on sám kdysi sedával. Prostor bude věnován i interaktivním prvkům expozice. Muzeum v Terezíně zapůjčí na výstavu křišťálové otisky dlaní slavných osobností z řad sportovců, umělců i českých hrdinů. A kdo má rád historické romantické příběhy jistě ho budou zajímat granátové šperky baronky Ulriky von Levetzow, která se do dějin zapsala jako poslední velká láska Johanna Wolfganga Goetha.