e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 19. až 21. července

publikováno: 17.7.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento víkend vás pozveme na hrady a zámky. Na dobývání hradu Hasištejn, prohlídky parku v Krásném Dvoře, do nové expozice na Stekníku a do kina na Novém Hradě. Přidáme i několik hudebních festivalů a koncertů, odpolední slavnosti v Teplicích a triatlon.

Nová prohlídková trasa
Na zámku Stekník u Žatce si tento víkend můžete prohlédnout novou prohlídkovou trasu s názvem Reprezentační a soukromé prostory. Připomene osudy rodiny švýcarského konzula Gerolda Déteindre, která zámek vlastnila v první půli 20. století. Otevřen bude pro veřejnost vždy v celou hodinu od 10,00 do 16,00 od úterý do neděle, včetně svátků.  

Večer pod lampiony
V letním kině v Klášterci nad Ohří se v pátek 19. července od 18,00 hodin koná oblíbený hudební večer plný těch písniček z let dávno minulých. Hrají a zpívají členové hudebního divadla Hnedle vedle. Vstupné 50 Kč.

Jam Session v rokáči
Tento pátek 19. července od 20,00 hodin dává Mostecký hudební spolek další příležitost všem, kteří si chtějí zahrát před publikem. Na pódiu Rokáče Vinohrady může vystoupit každý, kdo chce představit svou tvorbu, či svou interpretaci jiných autorů. Nesoutěží se v tom, kdo je lepší. Hrají se skladby v jakémkoliv jazyce, žánr nerozhoduje. K dispozici kompletní klubové ozvučení, vstupné dobrovolné. 

Procházka parkem
V neděli 21. července můžete vyrazit na komentovanou prohlídku zámeckého parku v Klášterci nad Ohří s panem Františkem Kroupou. Tentokrát vás odborník provede především Stibalovým okruhem. Sraz je v 16,00 hodin u kašny před zámkem. Cena vstupenky je 30 Kč, děti do 12 let zdarma. Vstupenky zakoupíte v turistickém informačním centru pod radnicí nejpozději půl hodiny před prohlídkou. 

Žatecké sochání
Již počtvrté pořádá žatecké regionální muzeum v zahradě Křížovy vily Žatecké sochání. Pod vedením zkušeného sochaře si můžete zkusit vyrobit vlastní sochu - z měkkého a tvárného materiálu, kterým jsou stavební tvárnice Ytong. Dílna se otevírá v sobotu 20. července ve 13,00 hodin. Podrobnosti v dnešním článku.

Prohlídky s hraběnkou
Tento týden začínají na zámku Krásný Dvůr na Podbořansku netradiční prohlídky s hraběnkou Černínovou a v sobotu 20. července můžete přijít na komentovanou prohlídku zámeckého parku, další se budou konat v srpnu. Více o nich se dočtete v článku.  

Sochařské sympozium
V neděli 21. července začíná v horském areálu Lesná v Krušných horách na Chomutovsku setkání s řezbářskými mistry, letos na téma Krušnohorské lavice. Každý den můžete sledovat práci mistrů a jejich vznikající díla. Součástí sympozia je i přírodní galerie soch, do níž jsou unikátní díla sochařů trvale instalována již od roku 2010. Akce potrvá do 27. července.

Xterra Krušnoman
Terénní triatlon, tedy plavání, horské kolo a běh pro širokou veřejnost se koná v neděli 21. července v Mostě na Matyldě. Kromě hlavního závodu můžete zkusit triatlon na polovičních distancích závodu Sprint nebo sestavit štafetu s kamarády. Na děti čekají dopolední závody v triatlonu pod taktovkou Tomáše Slavaty. Prezentace začínají v 7,30 hodin, dětské závody startují v 9,30 hodin, hlavní závod v poledne. Přihlášky na https://www.xterra.cz/cs/krusnoman.

Pivní slavnosti
V Ústí nad Labem se v sobotu 20. července sejdou milovníci piva. Ústecký BeerFest se koná v Městských sadech. Prezentaci pivovarů doplní hudební produkce, pouťové atrakce a stánky. Vstup je zdarma, začátek ve 12 hodin.

Velká malá Paříž
Víte, že se Teplicím někdy přezdívá malá Paříž. Přijďte si tu atmosféru vychutnat v neděli 21. července do zámecké zahrady. Odpoledne připomene památné setkání Beethovena, Goetheho a císařské rodiny, které se odehrálo 19. července 1812. Program začíná v 15,00 hodin. Připravena bude dětská scéna s divadelními představeními a dílnou, rytmický workshop v Apollonově altánu, v Labutím altánu autorské čtení a setkání s výtvarníky. U zahradního domu pak bude znít hudba a zatančí orientální tanečnice. Na různých místech se vám představí sportovní oddíly, u bývalé obřadní síně se můžete zúčastnit výtvarného workshopu pod vedením Radky Müllerové a opět bude přítomna i certifikovaná lektorka jógy. Vstupné se neplatí.

Osecká kytara
Folkový festival se koná v sobotu 20. července na koupališti v Oseku. Vystoupí kapely Taxmeni, Devítka, Passage, Hurricane, COP, Epydemye a Pavel Petran a kapela. Začátek ve 12,00 hodin, vstupenky na místě 220 korun, děti do 140 cm vstup zdarma.

Altros Rockfest
Další hudební festival se koná v Lovosicích v lesoparku Osmička. Hrát se bude od pátku 19. července od 19,00 hodin, a festival pokračuje v sobotu od 13,00 hodin.  Tradičně proběhne i soutěž v pití piva z tupláku na EX a nebude chybět festivalová čajovna či možnost stanování. V pátek se můžete těšit třeba na kapelu Krausberry, v sobotu Viléma Čoka, Plexis, Root a další. Vstupné na oba dny je 300 Kč, páteční 150 Kč, sobotní 200 Kč.

Okno do středověku
O víkendu se na hradě Hasištejn u Chomutova otevře „okno do středověku“. Nahlédnout můžete po oba dny od 10,00 hodin. Uvidíte velký rytířský turnaj, koňská vystoupení, dobové tržiště s ukázkou různých řemesel, ohnivé rejdění a bitvu o hrad Hasištejn. 

Kultura v klášteře
Pestrý kulturní víkend má před sebou kadaňský Františkánský klášter. V pátek od 19,00 hodin koncertuje zpěvačka Jana Koubková, v neděli od 14,00 hodin kapela Úlet a od 16,00 hodin se mohou děti těšit na pohádku Barbucha. A pokud toho ještě není dost, v sobotu 20. července se kousek pod klášterem, v letní scéně Amfík koná hudební festival Hudba Kadaně. Začátek ve 13,00 hodin.

Letní kina
V regionu promítá hned několik letních kin – v Žatci, na koupališti v Litvínově a Duchcově, Kyselka v Bílina i letní kino v Klášterci nad Ohří. V sobotu 20. července se navíc přidá letní kino v Olejomlýnském parku v Jirkově. Na Novém Hradě v Jimlíně se zastavil Kinematograf bratří Čadíků, který tam bude promítat až do neděle. Programy vyhledáte v našem Kalendáři akcí