e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Léto v Krušných horách: Když v horách prší

publikováno: 17.7.2017, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Zatažený deštivý den v Krušných horách je skvělou příležitostí podívat se tam, kam by se vám v horký letní den určitě nechtělo – třeba do aquaparku, do muzea nebo na zámek. Vybrali jsme pár tipů, kde můžete zůstat pod střechou.

Aquaparky

Pokud vám voda z nebe nestačí, můžete využít některý z krytých aquaparků, ať už na české nebo saské straně. Dobře vybavený vnitřní nbazén z atrakci má město Most nebo Teplice i Chomutov

chomutov_aquapark.jpgOblíbeným na německé straně je aquapark Marienberg, kam se jezdilo ještě v dobách, kdy u nás města nabízela spíš plavecké haly než zábavná centra. Velký vodní park Aqua Marien leží na okraji Marienbergu, asi 15 kilometrů od přechodu v Hoře Svatého Šebestiána. V provozu je celoročně od 10,00 do 20,00 hodin. Návštěvníkům nabízí bazén s umělým vlnobitím, dva venkovní vyhřívané bazény, sauny, dětské brouzdaliště pro nejmenší s atrakcemi, skluzavky... Součástí areálu je minigolf, bowling a vnitřní samooblužná restaurace. Na české turisty jsou tu zvyklí. Vstupné na celý den pro dospělé je 12 EUR, pro dítě 7,50.

Trochu jinou atmosféru než zábavní park v Marienbergu má lázeňský areál Raupennest v Altenbergu, hned za hraničním přechodem Cínovec. Zdejší park nabízí sedm různě teplých bazénů včetně venkovních vyhřívaných a dětského a také saunový svět. Nejsou tu atrakce a celkově má klidnější atmosféru. Otevřeno je ve všední dny od 12,00 do 21,00 hodin o víkendech a svátcích již od 9,00 hodin. Celodenní vstupné je 10 EUR, pro děti 6,50 EUR, dá se pořídit také vstup na 2 nebo 4 hodiny, sauny stojí 5 EUR. Pojedete-li od přechodu Cínovec, projeďte téměř celý Altenberg a na světelné křižovatce za benzínovou pumpou OMW se dejte doleva na Rehefelder Straße.

Zámecké poklady

Deštivý den můžete strávit také na prohlídce některého ze zámků pod Krušnými horami. Menší výstavy včetně jedné hračkové, která potěší děti, nabízí zámek Valdštejnů v Litvínově, jehož letní program najdete zde.  

litvinov_zamek_leto.jpg
Na několik hodin vás spolehlivě zabaví i půvabný barokní zámek v Duchcově, který nabízí historické okruhy věnované známému milovníkovi Casanovovi nebo nově expozici antiky. V galerii je tuto sezónu instalována výstava cínových vojáčků. 

Kouzlu porcelánu můžete podlehnout na zámku Klášterec nad Ohří, další expozice je věnována mineralogii a děti mohou navštívit pohádkovou zemi a vyhlídkovou věž. 

Jako Země zámků se propaguje sousední Sasko. Nejblíž to máme asi do Schlettau nedaleko Annaberg-Buchholz. Trochu hrad, trochu zámek ze 14. století nabízí expozici trofejí s informacemi o myslivosti a lese, neboť býval loveckým zámečkem, dále historickou přádelnu, mnišskou celu a další. Ve všední dny jsou prohlídky každou hodinu od 10,00 do 17,00 hodin, o víkendu je otevřeno v sobotu 14,00 a neděli  od 13,00 do 17,00 hodin.

Naopak svou mohutností vás překvapí zámek Augustusburg, ležící za Zschopau, asi 40 kilometrů od hraničního přechodu Hora Svatého Šebestiána. Původně lovecký zámek saských kurfiřtů se tyči na vysokém kopci a nahoru vás doveze lanovka podobná té petřínské. Kvůli tvaru a posazení na kopci se mu někdy říká Koruna Krušných hor. Uvnitř je mimo jiné velká expozice motocyklů, dále muzeum lovné zvěře, kočárů a šatlava. Na nádvoří je hezké posezení v kavárně a restauraci. Otevřeno je denně od 9,30 do 18,00 hodin. Informace o vstupné i v češtině najdete zde

Muzea

Na obou stranách Krušných hor vás čeká také množství muzeí, která mapuje letošní nová publikace Destinační agentury Krušné hory Muzea Krušných hor a kterým se budeme podrobněji věnovat příští týden.

Příjemným zpestřením chladnějšího dne může být výlet do tropů, a sice do skleníků Botanické zahrady v Teplicích. Tedy abychom byli přesnější, jeden skleník je tropický, druhý subtropický, k tomu venkovní zahrada a cukrárna. Otevírací dobu a další informace zde

manufaktura_snu.jpgK nejzajímavějším expozicím, které zabaví spolehlivě celou rodinu, v saské části Krušných hor patří Manufaktura snů v Annaberg-Buchholz. Čekají vás tři patra zážitků, se spoustou interaktivních exponátů, příběhů a pohádek a informací o historii hornictví i výroby dřevěných hraček. Informace a nahrávky jsou přitom také v češtině, takže se nemusíte bát jazykové bariéry. Otevřeno je denně od 10,00 do 18,00 hodin. Vstupné dospělí 7 EUR, děti 4 EUR, do 6 let zdarma. Město Annaberg Buchholz leží asi 25 km od přechodu Hora Svatého Šebestiána a 10 km od Vejprt. Více zde.

Další tipy na muzea či zámky si můžete vyhledat prostřednictvím našeho rozcestníku

Na fotografiích: Zámek Augustusburg, aquapark Chomutov, zámek Valdštejnů Litvínov, exponát z Manufaktury snů.