e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Oslava na křinické železnici

publikováno: 17.7.2012, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední červencový víkend se můžete zdarma svézt na trase křinické železnice v Saském Švýcarsku. 29. a 29. července se tam totiž koná festival Kirnitzschalfest. Připomíná 114 let od zahájení stavby zajímavé tramvajové dráhy, která vozí turisty malebným údolím říčky Křinice v národním parku.

Typické žluté tramvaje na úzkorozchodné trati jezdí z lázeňského městečka Bad Schandau už od konce 19. století. Svůj cíl plní dodnes - vozit turisty. V osmdesátých letech minulého století však měla, stejně jako řada jiných regionálních tratí, namále. Tramvaje projíždí romantickým údolím, mezi pískovcovými skalami a se zastávkami u bývalých mlýnů, dnes většinou restaurací a hotelů. Tramvajová dráha, vedoucí přímo národním parkem Saské Švýcarsko, končí u Lichtenhainského vodopádu. Trasa měří asi osm kilometrů a trvá přibližně půl hodiny.

Oslavy Křinické železnice se konají v sobotu a neděli 28. a 29. července. Každou půlhodinu bude jezdit z Bad Schandau do údolí tramvaj, uvidíte všechny historické vozy z let 1926 až 1938. Cesta je navíc zdarma. V depu si budete moci prohlédnout dílnu a výstavu modelů. Oslavy zahrnutí také celou řadu doprovodných programů, do oslav se zapojí také výletní restaurace podél dráhy. Program v němčině zde.