e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Porcelánový dům obsadily dřevěné sochy

publikováno: 17.6.2016, kategorie: Výstavy, autor: Jana Zajoncová a Martina Vlková

Sdílet: facebook twitter google+

Až do konce července se můžete v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí seznámit s dílem brněnského sochaře Vladimíra Matouška. Původně se věnoval restaurování historických, nyní je jeho doménou dřevořezba s církevní tématikou. V rámci Noci kostelů mohli návštěvníci vidět jeho dílo v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Dubí.

Vladimír Matoušek vystudoval SPŠCh a LŠU v Brně pod vedením malíře Petra Skácela. V 70. a 80. letech se zabýval restaurováním gotických a barokních soch a již více než dvacet let se věnuje původní autorské tvorbě. Prostřednictvím jeho soch a řezeb se přitom soustavně setkáváme s religiózními náměty, které v četných příkladech dotváří církevní prostory v Čechách i v zahraničí. Variace na postavy svatých a proroků, abstraktní témata meditace nebo expresivní biblické náměty jsou k vidění také na výstavě v Domě porcelánu s modrou krví, která sem bude přenesena z kostela Neposkvrněného početí Panny Marie v Dubí. 

Výstava je otevřena do 27. července 2016, od pondělí do čtvrtka od 8,00 do 17,00 hodin, v pátek do 15,00 hodin. Vstup zdarma.