e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 19. až 21. června

publikováno: 17.6.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Pivní fajnšmekři si tento víkend užijí. Pozveme vás hned na dvoje pivní slavnosti – v Kadani a ve Vejprtech. Kdo chce hasit něco jiného než žízeň, může vyrazit za hasiči do Ústí nad Labem nebo Děčína, či na vodu – do Terezína na slavnosti Ohře a Neckyádu do Želenic. Zveme také na slavnosti do Mostu, letecký den v Roudnici nebo chlapský den ve Skupicích...

Pivní slavnosti v kadaňském klášteře
Oslava národního nápoje, kultivace jeho požívání, a obecná pivní osvěta spojená s propagací malých pivovarů - to je hlavní motiv již čtvrtého ročníku kadaňských Pivních slavností. V sobotu 20. června se ve Františkánském klášteře setká osm pivovarů. O přízeň diváků bude v soutěži „O zlatou zátku“ usilovat více než dvacet pět druhů piv.

Pivní slavnosti v horách
Další pivní slavnosti – česko-německé, tedy bierfest, se konají ve Vejprtech v Krušných horách, taktéž v sobotu 20. června. Na 14. hodinu je naplánováno společné narážení sudů starostkou Vejprt a starostou sousedního Baerensteinu. Hrát bude dechovka, Švejk C.K. Šraml a od deseti večer revival Rammsteinu. Během dne budou v prodeji samozřejmě různá piva, kulinářské pochoutky a animační program pro děti.

Den otevřených dveří u hasičů
Ústecká hasičská stanice ve Všebořicích požádá v sobotu 20. června od 9,00 hodin den otevřených dveří. Návštěvníci uvidí ukázky požární techniky a výstroje, zásahových automobilů, chemické a technické služby – vybavení, prostředky pro dekontaminaci, dýchací technika a ochranné obleky a mnoho dalšího. Pro děti bude připraveno občerstvení. Prohlédnout si můžete i krajské operační středisko. V 10,00 a 12,00 hodin proběhnou ukázky vyproštění z havarovaného vozidla.

Neckyáda
V Želenicích na Mostecku můžete na vodu se vším, co se na ní udrží a co jste si doma smontovali. Prezence plavidel na Neckyádu je v sobotu 20. června mezi 10. a 12. hodinou před obecním úřadem v Želenicích. Závod startuje ve 14,00 hodin v Českých Zlatníkách, cíl je na stadionu v Želenicích, kde budou vyhlášeny výsledky – hodnotí se především originalita plavidel. Na odpoledne je připravena též přehlídka veteránů a netradičních vozidel, od 16,00 hoidn taneční zábava.

Slavnosti Edwarda Kelleyho
Most si o víkendu opět připomene svého nejslavějšího vězně - mága rudolfínské doby Edwarda Kelleyho, který nedobrovolně pobýval na hradě Hněvín. Slavnosti v prostorách hradu se konají v sobotu 20. června, těšit se můžete na bohatý divadelní i hudební program, dobové soutěže, řemesla a samozřejmě slavný pokus o útěk Edwarda Kelleyho. Celý program se dozvíte v článku Na hradě Hněvín se opět pokusí o útěk Edward Kelley

Den záchranářů
Posedmé se v Ústeckém kraji koná Den záchranářů, tentokrát v Děčíně na Smetanově nábřeží a Mariánské louce. V sobotu 20. června od 10,00 do 16,00 hodin zájemce čekají vozidla hasičů a policistů, vrtulník, vodní čluny a další technika. Uvidíte ukázky záchrany tonoucího, vytažení munice z vody, vyproštění z havarovaného auta, výcvik služebních psů.

Slavnosti v Terezíně
Dny Ohře, spojené s oslavou dne dětí, se chystají na víkend od 19. do 21. června v Terezíně. Jsou součástí letošní připomínky 1210 let od první historické zmínky o řece Ohři. Hlavní program se bude odehrávat v sobotu a jeho součástí je také triatlon, terezínská regata a den otevřených dveří na golfu. Podrobný program v Magazínu.

Festival Mitte Europa
Česko-německý letní kulturní festival Mitte Europa se v neděli 21. června zastaví v Oseku, v prostorách cisterciáckého kláštera. Představí se komorní orchestr Compagnia di Punto ve složení příčná flétna, lesní roh a smyčce, program je poctou Antonovi Roessler-Rosettimu. Začátek v 16,00 hodin.

Patchworkový den
S podtitulem Kouzelní nejen z látek se v sobotu 20. června koná v areálu Františkánského kláštera v Kadani akce nazvaná Kadaňský patchworkový den. Od 10,00 do 17,00 hodin budou v areálu vystavovat patchworkářky z kadaňského klubu a jejich hosté a bude možné si některé kousky zakoupit.

Sraz letadel
Na letišti Macerka v Žatci (směr Čeradice) se v sobotu 20. června sletí majitelé ultralehkých letadel. Akce je spojená také s oslavou dětského dne. Začíná v 10,00 hodin ukázkami letadel, automobilů a leteckých modelů včetně ukázek akrobatickéh létání. Pro děti jsou připraveny soutěže, pouťové atrakce, ukázky hasičů, jízdy na koních, zásah policie, jízdy na čtyřkolce a v bojové vozidle. V 18,00 hodin začíná hangárparty.

Řezbářské sympozium ve Strupčicích
Ve Strupčicích na Chomutovsku začíná v pondělí 22. června řezbářské sympozium. Devět řezbářů přijede do Strupčic tvořit sochy, které později zkrášlí obec i okolní osady. Vernisáž se bude konat v pátek 26. června.

Týden řemesel
Od úterý 16. června se v archeologickém skanzenu v Březně u Loun koná týden řemesel. Všední dny jsou určeny pro školní výpravy, o víkendu pak bude probíhat program pro širokou veřejnost. Během každého dne bude představena celistvá technologie výroby slovanských nádob a dvakrát proběhne výpal v replice slovanské hrnčířské pece.

Podbořanské letní slavnosti
V centru Podbořan se o víkendu 19. a 20. června konají letní slavnosti pod širým nebem. Páteční program se bude líbit milovníkům tvrdé hudby - dorazí třeba Carpatia Castle, Dymytry či Modesty & Pride. Sobotní program nabídne hudební směsici, divadlo pro děti a turnaj v plážovém volejbale. Celý program najdete zde.

Den otců
Všichni tátové i s dětmi jsou zváni v sobotu 20. června do Statku Pohoda ve Skupicích na Lounsku, kde se bude slavit Den otců. Připravena je spousta chlapských soutěží, výstava traktorů a historických fréz, hudební program a zábava pro děti. Podrobnosti v článku v Magazínu.

Potlach u Stráníků
V sobotu 20. června od 14,00 hodin bude znít kozí farmou U Drexlerů v Kálku v Krušných horách folk a country. Koná se tam Potlach u Stráníků, pořádaný stejnojmennou kapelou. Kromě Stráníků s Mírou Ošancem uslyšíte Jitku Vrbovou a Standu Chmelíka, kapely Vomiště, Falešná karta, Naopak, Blue eyes, Alibaba, Lážo plážo, Duo Tornádo, Lignit a Alternativa. Vstup 120 korun, stanování a parkování karavanů zdarma.

Noční prohlídka
Na Horním Hradě u Stráže nad Ohří se můžete procházet v sobotu 20. června po setmění. Můžete těšit na historické mystifikace, přecházející místy až v otevřené lži, nejoblíbenějšího hornohradského průvodce Viktora Braunreitera, program okoření historická vystoupení šermířské skupiny (SHŠ Savioli, SHŠ Jednota panská), a teplo pro případné zahřátí vám poskytnou členové ohnivého divadla Ignis. Začátek ve 20,00 hodin.

Budyňská koruna
Přehlídka skupin historického šermu se koná na vodním hradě Budyně nad Ohří v sobotu 20. června.

Útulekfest
Počtrnácté se v Ústí na Labem koná benefiční hudební festival pro psí útulky. Letos to bude 19. a 20. června na hradě Střekov. V pátek se začíná v 17,00 hodin a zahrají mimo jiných Vladivojna La Chia, Švihadlo, Loco Loco, v sobotu odpoledne pak Květy, Točíslas, Th Boom, Stará škola  a další. Hudbu doplní tanec, divadlo, bojové ukázky, čajovna. Vstup na místě je v pátek 150, v sobotu 200 Kč, v předprodeji za 190 Kč na oba dny.

Kreativní dílna pro děti
V Selském dvoře v Braňanech na Mostecku v sobotu zabaví vaše děti kreativní dílna, spojená s projížďkou na koních. Pro děti bude připraveno malování na kameny, výroba růže z krepáku, cena 190 Kč, rezervujte předem na selskydvur@selskydvur.info. 

Westernové závody
Hobby závody jako z divokého západu se konají v Židovicích u Loun v neděli 21. června. Soutěže začínají v 10,00 hodin. Připraveny jsou disciplíny pronejmenší děti Trail s vodičem, Trail bez vodiče, disciplíny v kroku a klusu. Pro zkušenější jezdce disciplíny Trail, Trail na ruce a Extreme Trail.

Setkání parních lokomotiv
V pátek a sobotu 20. a 21. června se můžete svézt zvláštním vlakem na jedinečné představení z železniční historie k 160. výročí Buštěhradské dráhy. Do železničního muzea v Lužné u Rakovníka pojede v sobotu i neděli vlak ráno z Prahy, z Lužné můžete v neděli vyrazit do Kolešovic a zpět ve 12,30 hodin. Na muzejní točně se vlaky předvedou vždy v 11,30 hodin, expozice je otevřeno po celý den od 9,00 do 18,00 hodin. Jaké vlaky a lokomotivy se předvedou se dozvíte na webu www.cdmuzeum.cz.

Foto: Lukáš Marvan, HZS Ústeckého kraje.