e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jubilejní Beethoven: Kvarteto Apollon v Zahradním domě

publikováno: 17.5.2019, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

V pondělí 27. května se po výletu na zámku Nový Hrad v Jimlíně vrací Hudební festival Ludwiga van Beethovena do Teplic. V komorním koncertě v teplickém Zahradním domě se posluchačům představí smyčcový kvartet Apollon.

Kvarteto Apollon patří mezi přední reprezentanty slavné české kvartetní školy. Tradice, na kterou kvarteto navazuje, byla utvářena takovými ansámbly, jakými byly Vlachovo, nebo Janáčkovo kvarteto. Kvarteto Apollon se po studiu u členů věhlasných českých kvartet a absolvování prestižních mistrovských kursů v Holandsku a Německu, úspěšně zúčastnilo řady prestižních mezinárodních soutěží, z nichž jmenujme Mezinárodní soutěž Ludwiga van Beethovena a účast ve finále mezinárodní soutěže v Düsseldorfu. Těmito úspěchy zahájilo Kvarteto Apollon svoji koncertní činnost v roce 1993. Od začátku své kariéry zařazuje kvarteto do svého repertoáru vedle klasických děl také skladby jazzové. Ve vynikajících a velmi originálních úpravách amerického smyčcového kvarteta Turtle Island Q. můžeme slyšet i skladby předních jazzových autorů a interpretů (Chick Corea, Miles Davis, Leonard Bernstein). Kvarteto Apollon spolupracuje s řadou českých skladatelů, a to jak v oblasti klasické hudby, tak v jazzu, kteří svá díla v mnohých případech kvartetu věnovali. Repertoárovou pestrostí kombinací těchto dvou odlišných směrů si získalo Kvarteto Apollon posluchače mnohých pódií. Kvarteto účinkovalo i ve slavném filmu Obsluhoval jsem anglického krále režiséra Jiřího Menzela.

Posluchačům se představí ve složení Silvie Hessová - 1. housle, Radek Křižanovský - 2. housle, Pavel Ciprys – viola a Pavel Verner – violoncello. V programu zazní smyčcové kvartety tří autorů: Josepha Haydna, Erwina Schulhoffa a Leoše Janáčka.

Koncert v Zahradním domě v Teplicích začíná v 19,00 hodin. Vstupné v ceně 120 Kč (pro abonenty Severočeské filharmonie Teplice, seniory a děti 60 Kč), jsou již v prodeji v pokladně DK Teplice.

Celé dění jubilejního 55. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena můžete sledovat v květnu a červnu ve Speciálu Jubilejní Beethoven. Zítra vás zavedeme do Teplic a Děčína, kde se uskuteční symfonické koncerty s mladými umělci.