e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Záluží se staví chemické výzkumné centrum

publikováno: 17.5.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Mikuláš Duda

Sdílet: facebook twitter google+

Výzkumný ústav anorganické chemie, patřící do skupiny Unipetrol, zahájil výstavbu nového výzkumného a vzdělávacího centra UniCRE. V areálu Chemparku Záluží u Litvínova tak významnou rekonstrukcí projdou budovy bývalé cechovny lihu a pokusné základny pro výzkum a vývoj chemicko-technologických procesů. Do provozu by mělo být uvedeno výzkumné a vzdělávací centrum v průběhu roku 2014. Práci v něm nalezne 85 odborníků.

„Nově vybudovaný komplex UniCRE přispěje k rozvoji severočeského regionu i celého českého chemického a petrochemického průmyslu. Stane se významným výzkumným střediskem Ústeckého kraje, které zaměstná několik desítek vysoce kvalifikovaných odborníků,“ říká Milan Petrák, ředitel Výzkumného ústavu anorganické chemie.
 
Nové centrum buduje Výzkumný ústav anorganické chemie s finanční podporou Evropského fondu pro regionální rozvoj a státního rozpočtu České republiky ve výši téměř 600 milionů korun. Poskytnuté prostředky budou použity převážně na rekonstrukci výzkumných laboratoří, konferenčních a výukových prostor nebo nákup moderních přístrojů či laboratorního vybavení.

Podle detailně rozpracovaného konceptu se pracovníci v UniCRE budou zabývat třemi hlavními směry výzkumu. Tím prvním je EFFicient REfining Technologies (EFFRET), tedy výzkum rafinérských technologií pro efektivní a ekologicky šetrné využití energetických surovin ve výrobě motorových paliv. ADvanced PEtrochemical Technologies (ADPET) představuje výzkum petrochemických technologií pro přípravu surovin pro výrobu pokročilých polymerních materiálů.
 
Posledním plánovaným odvětvím je Renewable and ENvironmental TECHnologies (RENTECH), které je zaměřeno na výzkum technologií pro trvale udržitelné využití obnovitelných energetických surovin a snižování emisí škodlivých látek. Vzhledem k zátěži na životní prostředí, jež je odjakživa s chemickou výrobou spojena, je tento směr a vývoj nových ekologičtějších metod a technologií pro budoucnost nesmírně důležitý.