e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Filmový plakát - nově i postaru

publikováno: 17.5.2012, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Sérii moderních nápaditých grafických plakátů k novému českému fillmu Marie Poledňákové Líbáš jako ďábel! vytvořili pro kadaňské kino Hvězda studenti ústecké univerzity. Výstavu v kinokavárně si můžete prohlédnout až do konce srpna. Naopak staré filmové plakáty vystavuje do konce června kino Svět v Chomutově.

Výstava starých českých filmových plakátů s jednoduchým názvem Z archívu probíhá ve vestibulu kina Svět Chomutov. "Výstava jistě potěší oko každého návštěvníka, především toho, který ocení český film a grafiku tehdejší doby. Můžete porovnat, jak moc se uplynulá doba projevila i v tomto odvětví," zve Lucie Rychecká.

Cyklus Současný filmový plakát, který je snahou oživit tvorbu filmového plakátu jako svébytného uměleckého díla, pokračuje v Kadani současným filmovým hitem - komedií Líbáš jako ďábel. Výstava představuje návrhy studentů Ateliéru Grafický design 1 Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. "Smyslem projektu je ukázat, že i filmový plakát, který není pouze fotografií hlavní hvězdy filmu, může upoutat výtvarnou kvalitou. Autoři neměli možnost před navrhováním film shlédnout, ale to, jak se sami návštěvníci mohou přesvědčit, nebylo vůbec ke škodě výsledných prací. Pracovali tedy spíše intuitivně a i přesto se jim podařilo výborně vystihnout náladu filmu," vysvětlila vedoucí kina Karolína Nejepsová.

Reprodukce: plakát Karolíny Meisterové.