e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pravoslavný kostel bude stát v Mostě ještě letos

publikováno: 17.5.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Alena Sedláčková

Sdílet: facebook twitter google+

Pravoslavný kostel, monastýr a letní modlitebna vyrostou v Mostě do konce letošního roku. Potvrdila to rumunská velvyslankyně Daniela Gitmanová při své návštěvě Mostu, která se uskutečnila počátkem května. Podle ní už mají rumunští mistři tesaři hotovou zhruba polovinu stavby. Dřevěné budovy vyrábějí tradičními postupy. Až bude vše hotovo, znovu kostel rozeberou, dovezou do České republiky a v blízkosti kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě znovu sestaví.

O výstavbě stánku pravoslavných věřících v našem městě se začalo mluvit před několika lety a stát už měl v loňském roce. Po administrativním zdržení ale rumunská strana avizovala, že její zájem stále trvá a že se na jeho realizaci začíná pracovat. Myšlenku postavit tu pravoslavný kostel podporuje nejen církev, ale i rumunský prezident a rumunské ministerstvo obrany. Kostel nebude sloužit pouze věřícím, ale bude také památníkem desetitisíců rumunských vojáků, kteří padli na našem území během druhé světové války.

Oproti původnímu záměru doznal kostel změn, bude například půdorysně menší, než se zamýšlelo. Přesto výška jeho věže dosáhne 20 metrů. Rozebraný kostel, monastýr a letní modlitebna by měly být do Mostu dopraveny koncem léta. Samotné sestavení pak zabere zhruba šest týdnů. Unikátní stavba pravoslavného kostela jistě upoutá nejen místní, ale i turisty a zatraktivní areál přesunutého kostela Nanebevzetí Panny Marie.