e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecká knihovna zkolabovala a nepůjčuje

publikováno: 17.5.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Po dubnovém požáru v promítací kabině kina postihl mosteckou knihovnu další kolaps. Začátkem týdne zkolaboval výpůjční software Clavius, který nevydržel nápor pořízování nových knih. S výjimkou rezervací se proto knihy nepůjčují. Knihy je možno pouze vracet, a to ve dnech úterý, čtvrtek a sobota. Do normálního provozu by se mohla knihovna vrátit 27. května.

Knihovna je nyní otevřena v úterý a čtvrtek od 10,00 do 19,00 hodin a v sobotu od 9,00 do 12,00 hodin. Telefonické prodlužování výpůjček je možné. Omezení se nedotklo hudebního oddělení ani promítání kina.

Důvodem uzavření knihovny je kolaps výpůjčního systému. "Systém Clavius fungoval v mostecké knihovně už několik měsíců na samotné hranici kapacity. Knihovna v současné době má přes 250 tisíc svazků," vysvětluje ředitel knihovny Tomáš Ondrášek. Nový systém, který by více vyhovoval jak moderním počítačům, tak i množství svazků, však stojí více než 400 tisíc korun a jeho pořízení se tak oddalovalo. "Pokud městská rada na svém nejbližším zasedání ve čtvrtek 20. 5. schválí výjimku z Pravidel pro zadávání zakázek a povolí přímé oslovení dodavatele, tzn. bez nutnosti vypsání klasického výběrového řízení, zvládne knihovna přípravu, nákup a instalaci nového programu a serveru do 48 hodin. Převedení dat a plná implementace nového systému by mohla poté být zvládnuta do 3 - 5 dnů. Teoreticky by tedy knihovna mohla do standardního provozu vrátit do 27. května," doplnil Ondrášek.