e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jízdárna na Červeném Hrádku se promění v příležitostné kulturní centrum

publikováno: 17.4.2023, kategorie: Památky, autor: Vladimír Vacula

Sdílet: facebook twitter google+

Historická jízdárna u zámku Červený Hrádek, v níž bývala expozice letecké archeologie a techniky z 2. světové války, získá nové využití. Cenný objekt se po drobných úpravách, které tu probíhají, změní na příležitostné kulturní a společenské centrum. 

„Jízdárna se uklízí, probíhají v ní zednické práce, kontrolujeme zde elektroinstalaci. Všechno chceme mít hotové nejpozději do května,“ popisuje ředitel Kulturního, vzdělávacího a informačního zařízení Marek Lukáš.

jirkov_jizdarna_interier.jpgV první fázi má vnitřek jízdárny sloužit například k divadelním představením, která se sem při nepřízni počasí přesunou ze zámeckého nádvoří. „Dovnitř se vejde zhruba stejné množství diváků jako na nádvoří,“ doplňuje ředitel zámku. V budoucnu by mohla být jízdárna pronajímána – třeba zájemcům o svatební hostiny konané převážně v letních měsících, nebo by se tu daly pořádat odpolední minikoncerty či krátkodobé výstavy.

Jízdárna v podzámčí u rybníka je majetkem města a tvoří jednotný celek s hospodářskou budovou, bývalým lazaretem, se stájemi. Město Jirkov přilehlý objekt přikoupilo v roce 2016 ve veřejné dražbě. Jeho předchozím vlastníkem byla firma Less & Forest, která vyhlásila úpadek. Stáje teď využívá zámek pro své zázemí a sklady, v hospodářském stavení se provozuje úniková hra a další prostory v tomto domě se pronajímají jako hudební zkušebny.      

Město tuto romantickou lokalitu zvelebuje, počínaje úpravou zámeckého parku či restaurováním objektů v okolí - například hrobky Ludwiga Karla Gustava Hohenlohe-Langenburg či sloupu Panny Marie Immaculaty v nedalekém lese. V roce 2016 také proběhla stavba lávky z břehu rybníka na ostrůvek, která připomíná knížecí doby.