e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Velikonoce ve františkánském klášteře v Kadani

publikováno: 17.4.2019, kategorie: Památky, autor: Petr Liebscher

Sdílet: facebook twitter google+

V letošním roce Městské muzeum v Kadani připravilo pro velikonoční návštěvníky květinovou výzdobu, která je v klášteře k vidění po celé svátky od Velkého pátku 19. dubna až do velikonočního pondělí 22. dubna. Výzdoba byla přichystána na Květnou neděli, kdy se křesťanské chrámy tradičně zdobí květinami, na připomínku slavného příjezdu Ježíše Krista do Jeruzaléma. 

Velikonoce v klášteře KadaňNávštěvník kláštera má o Velikonocích velmi dobrou možnost přemýšlet o poselství nejvýznamnějších křesťanských svátků. Na stěnách ambitu je k vidění Kristus nesoucí kříž, nad vchodem do refektáře fragment Poslední večeře Páně a v presbytáři chrámu pak nejhodnotnější malba – Ukřižování. To vzniklo mezi lety 1529 až 1931 a jeho autory jsou malíři z okruhu Lucase Cranacha staršího. Podobně kvalitní raně renesanční nástěnné malby v českém chrámovém prostředí často neuvidíte. Ostatně klášter byl v dobách svého vzniku znám také jako Nový Jeruzalém, právě pro množství odkazů na velikonoční příběh a místa spjatá s životem a smrtí Ježíše Krista, které v budově najdete. 

Od Velikonoce v klášteře KadaňKvětné neděle jsou kaple v klášteře a několik dalších místností vyzdobeny květinovými kompozicemi, které vytvořil tým dobrovolníků pod vedením renomované floristky Martiny Šedové. Mezi vyzdobené místnosti patří také velká síň v druhém patře kláštera s největší plochou sklípkové klenby v Kadani. O místnosti se uvažuje jako o napodobenině tzv. coenacula, tedy o jeruzalemské místnosti, kde se konala poslední večeře Páně. Květiny tu podtrhují slavnostní atmosféru Velikonoc.

Velikonoce v klášteře KadaňKromě květinové výzdoby bude součástí prohlídky také návštěva jižní lodi klášterního chrámu, kde jsou od loňského podzimu nově restaurované malby Stigmatizace svatého Františka, Šalamounův soud, Čtrnáct svatých pomocníků a Poslední soud. Malby jsou zde v několika vrstvách, ta nejucelenější je z roku 1614. Jižní loď byla také významným pohřebištěm šlechtického rodu Vitzthumů, jejichž náhrobky jsou umístěny v podlaze. V roce 2017 došlo k objevu čtyř dětských náhrobků, které byly staletí ukryty za barokními zpovědnicemi. Ty jsou dnes v restaurátorské dílně a tak až do roku 2021 můžete obdivovat detaily unikátně dochovaných renesančních reliéfů z opuky, které vznikly roku 1566. Poté budou zpovědnice vráceny na své místo. 

Františkánský klášter v Kadani má otevřeno celé velikonoční svátky, od Velkého pátku 19. dubna až do velikonočního pondělí 22. dubna, vždy od 10,00 do 17,00 hodin. Prohlídka s průvodcem je každou celou hodinu a vstupné stojí 70 Kč pro dospělého a 30 Kč pro seniora nebo dítě do 15 let.

P.I.