e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na velikonoční víkend 19. až 22. dubna

publikováno: 17.4.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Jak prožít čtyři sváteční volné dny? Můžete vyrazit na zámky nebo do kláštera na velikonoční prohlídky, nakoupit na jarmarku v Úštěku a trzích v Mostě, oslavit Den Země v zooparku nebo se seznámit s dravci na Horním Hradě.

Den Země
Oslavy Dne Země letos chomutovský Podkrušnohorský zoopark spojil s velikonočními svátky. Hlavní hvězdou programu, který začíná v sobotu 20. dubna ve 14,00 hodin, bude zpěvák a skladatel Jaroslav Uhlíř. V celém areálu zoo budou probíhat zábavné hry a soutěže zaměřené na ochranu přírody, komentovaná krmení zvířat začínají již dopoledne. Na statku domácích zvířat si pak můžete připomenout velikonoční zvyky. Celý program najdete v článku Chomutovský zoopark oslaví v sobotu Den Země.  

Velikonoce na zámcích
Zámky na severu Čech připravují pro návštěvníky pestrý velikonoční program. V sobotu nabídne Pohádkové Velikonoce Krásný Dvůr na Podbřansku, svátečně vyzdobeným zámkem se o víkendu projdete v Duchcově, Ploskovicích či Libochovicích, na Stekníku můžete hledat v zahradách vajíčka, pohádky a vynášení Morany čekají návštěvníky v neděli Klášterci nad Ohří a ve stejný den chystá velikonoční program Nový Hrad v Jimlíně. Konkrétní programy na zámcích se dozvíte v článku Prožijte velikonoční svátky na zámcích.  

Jarní kreativní dílna
Dílnu pro rodiny s dětmi chystá na pátek 19. dubna Oblastní muzeum v Chomutově. Konat se bude od 13,00 do 17,00 hodin v hlavní budově, Palackého 86. Vyzkoušet si můžete různé techniky a materiály výroby zajíčků a velikonočních dekorací. Cena 50 až 200 Kč dle materiálu.

Velikonoce v klášteře
Na velikonoční dny přichystal Františkánský klášter v Kadani prohlídky, oživené květinovou výzdobou, která vznikla během květinového workshopu minulý víkend. Uvidíte také nově restaurované prostory klášterního chrámu. Více informací získáte v tomto článku.  

Velikonoční tradice
Informační turistické centrum Osek pořádá oblíbené Velikonoční tradice ve vstupních prostorech oseckého kláštera ve dnech 19. až 21. dubna. Budou připraveny ukázky řemesel jako pletení pomlázek, výroba kraslic, paličkování, mramorování či foukání skleněných vajec s možností vlastní výroby. Zapojit se můžete do dílny DDM Osek nebo malování hrnečků pod vedením ITC. V případě hezkého počasí vás čekají tradiční hry pro děti i dospělé. Otevřeno bude od 10,00 do 17,00 hodin.

Úštěcké Velikonoce
Velký dobový velikonoční jarmark se koná v pátek 19. dubna v Úštěku na Litoměřicku. Čeká vás vystoupení folklórních souborů a divadel, obří slepice na chůdách s vejcem, pletení pomlázek, loutková scéna se soutěžemi pro děti. Program potrvá po celý den od 9,00 do 18,00 hodin.

Žatecké Velikonoce
Na náměstí Svobody v Žatci se v sobotu 20. dubna koná velikonoční program. Začíná v 9,00 hodin a nabídne historické šermíře, tanečnice, divadlo pro děti, flašinetáře a ukázky velikonočních zvyků. Připraven je workshop malování vajíček a pletení pomlázek. Program potrvá do 14,00 hodin.

Noční prohlídky podzemí
V Terezíně můžete v pátek 19. dubna zažít neobvyklou noční prohlídku podzemních chodeb Terezína, pouze za svitu svíček a luceren. První prohlídka začíná v 19,00 hodin a další prohlídky navazují vždy po 15 minutách. Vstupné dospělí 100 Kč, děti 60 Kč, rodinné 240 Kč. Prohlídka vychází z Retranchementu 5, Dukelských hrdinů 43. 

Velikonoční výšlap na Stropník
V pátek 19. dubna, tedy na Velký pátek, si můžete vyšlápnout na vrchol Stropníku z Oseka. Sraz turistů je v 9,00 hodin u památníku Nelson. 

Velikonoční trhy
V Mostě až do soboty 20. dubna pokračují velikonoční trhy na Prvním náměstí. Stánky jsou otevřeny od 10,00 do 18,00 hodin. Pro děti je připraven kolotoč a zvířátka. Každé odpoledne trhy zpestří kulturní program – vystoupení dětí, pohádky, v sobotu od 15,00 hodin to bude například cimbálovka.

Farmářské trhy
Jarní byliny, sazenice a další zboží bude k dispozici na farmářském trhu v Chomutově, který se koná v sobotu 20. dubna dopoledne na náměstí 1. máje.

Velkopáteční koncert
V kostele sv. Jana Křtitele v Teplicích na Zámeckém náměstí bude v pátek 19. dubna znít Stabat Mater v podání Collegia hortense, diriguje Matouš Pavlis. Začátek je v 18,00 hodin.

Den sokolnictví a lovectví
V sobotu 20. dubna se na Horním Hradě u Stráže nad Ohří koná akce věnovaná sokolnickému a loveckému umění. Uvidíte celou řadu dravců a sov rozmístěných po hradě, letové ukázky dravců s přednáškami, budete mít možnost podržet si dravce na ruce, připraveny jsou hry a soutěže pro děti i dospělé, lukostřelba, expozice sokolnických potřeb. Děti se mohou stát královským sokolníkem. Otevřeno od 10,00 do 17,00 hodin.

Flérové Velikonoce
V Bartholomeus Gallery – café v Teplicích (bývalý protestantský červený kostel) se koná v sobotu 20. dubna oslava Velikonoce. Připraveny budou různorodé dílničky jak pro děti,tak dospělé a také fler jarmark. Přineste s sebou vyfouknuté vajíčko či vajíčka a pomozte z nich vytvořit co nejdelšího hada. Vstup volný.

Dům a zahrada
Na výstavišti v Lounech se o víkendu koná veletrh zaměřený na bydlení a zahradu. Přihlášeno je přes 270 vystavovatelů. Kromě prodejců stavebních materiálů, vybavení, nábytku, zahradnických potřeb i rostlin můžete získat také rady v pěstování rostlin a bylinek a prohlédnout si výstavu bonsají. Součástí výstavy jsou také velikonoční trhy. Otevřeno je od 18. do 21. dubna od 9,00 do 17,00 hodin, vstupné pro dospělé 70 Kč, děti a senioři 50 Kč.

Jarmark u svatého Jakuba
Další velikonoční trh se bude konat v neděli 21. dubna ve dvoře U svatého Jakuba v Žatci. Začíná v 10,00 hodin. Přichystány budou dobové stánky, občerstvení, jízda na koních pro děti.

Foto: Zámek Stekník.