e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Žatci budou učit dějepis háčkované postavičky

publikováno: 17.4.2018, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Lovec mamutů, praotec Čech, Jan Hus i Václav Klaus - všechny tyto historické postavy se objeví na nové výstavě žateckého muzea. Originální na nich bude ale fakt, že jsou uháčkované. Dílo Lenky Bednářové z Vraného nad Vltavou se poprvé představí ve čtvrtek 19. dubna. Muzeum chystá během výstavy i worshopy háčkování.

Výstava Háčkované dějiny zemí českých bude k vidění v Křížově vile v Žatci do 22. července. Slavnostně se otevře ve čtvrtek 19. dubna od 17,00 hodin recitací a hudebním vystoupením žáků ZUŠ Žatec. 

"Uháčkované postavičky Lenky Bednářové z Vraného nad Vltavou vás přesvědčí, že výuka dějepisu nemusí být jen nudné studium knížek," vysvětluje Jitka Krouzová. "Vystaveno bude 26 výjevů z různých období od pravěku až po současnost. Mezi stovkou figurek najdete lovce mamutů, Kelty, praotce Čecha, Cyrila a Metoděje, svatého Václava, Karla IV., Jana Husa, Jana Žižku, Marii Terezii, T. G. Masaryka, V. Havla,  V. Klause a mnoho dalších postaviček napříč celými českými dějinami."

Paní Bednářová, jejímž celoživotním koníčkem jsou ruční práce, na kolekci pracovala dva roky a spotřebovala přitom osmnáct kilometrů příze. Je také autorkou kolekce Večerníčkové postavy, kterou začala háčkovat pro svého syna. Obě kolekce jsou zapsány v pelhřimovské knize rekordů. V poslední době se L. Bednářová věnuje lektorské činnosti v Praze, kde pořádá kurzy, také píše knihy o háčkování a vystavuje po celé republice i ve světě.