e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Oslava Dne Země v zooparku pobaví, poučí i překvapí

publikováno: 17.4.2018, kategorie: Pro děti, autor: Monika Tomková

Sdílet: facebook twitter google+

Hry, zábava a poučení. To je mix, kterého si naplno užijí návštěvníci Dne Země v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově v sobotu 21. dubna. Děti čeká osm soutěžních stanovišť s odměnou na konci a dospělí zase mohou obdivovat třeba umění sokolnice nebo stavění zázračně vybalancovaných věží z kamenů.

Srdcem celé akce bude areál dětské zoo, kde budou umístěné skoro všechny atrakce a také zmíněná soutěž. „Na osmi stanovištích budou děti za splněné úkoly dostávat razítka. Když získají všechny, dostanou odměnu a budou si moci na posledním stanovišti vyzkoušet obří skluzavku,“ popisuje osvědčený princip soutěže ekolog zooparku Václav Brožka.

Jednotlivá zastavení budou nejen hravá, ale také poučná. Jedním z cílů letošního Dne Země je totiž upozornit na aktuální ekologické problémy a také kampaně, které se k nim vztahují. U jednoho ze stanovišť si například děti vytvoří lapač snů z vystřižených papírových ptáčků. A dozvědí se přitom o nebezpečném trendu, kdy ve světě i České republice postupně vymírají druhy zpěvných ptáků. Na to upozorňuje kampaň Silent Forest (Ztichlý les), které mimochodem poprvé v historii předsedá Česká republika.

Na dalších stanovištích čeká děti například krátký kvíz s otázkami na světelné znečištění či elektrosmog, nebo skákací panák, kterého budou muset proskákat coby cestu do sběrného dvora. Toho v dětské zoo instaluje společnost Elektrowin, která je jedním z partnerů akce. Kromě toho přiveze také speciální kontejnery na vysloužilé malé spotřebiče. Kdo takový přinese a odevzdá, získá na ten den pro dítě vstup zdarma.

Jednou z doprovodných akcí, která bude mimo dětskou zoo, je vysazení stromu Olgy Havlové. Jeřabinu vysadí pracovníci zooparku ve skanzenu Stará Ves ve 13,00 hodin. U bazénu tuleňů zase budou moci všichni obdivovat přírodní umění Lukáše Vosmíka. Na místě předvede, do jakých dechberoucích útvarů se dají vybalancovat kameny, aniž by spadly. „Nepochybuji, že návštěvníci budou překvapení, jaké neuvěřitelné útvary se dají vytvořit,“ dodává k tomu Brožka. Navíc si budou moci svou trpělivost při takzvaném stone balancu sami vyzkoušet.

O hudební kulisu celé akce se postará kapela Red Dwarf Band z jirkovské ZUŠ, která na pódiu vystoupí ve 14,30 a 15,30 hodin.

Začátek celého programu je ve 14,00 hodin, na vyvrcholení v podobě losování a předání drobných cen dojde po druhém hudebním vystoupení.