e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Café Nobel o tom, jak se zkoumají bobky z pravěku

publikováno: 17.4.2018, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Pokud vám obrázek něco nevábného připomíná, trefili jste. Je totiž zkamenělý výkal dinosaura. I tohle je věda! Odborně se tomu říká koprolit a o jejich zkoumání bude povídat ve čtvrtek 19. dubna v Café Nobel v Teplicích paleontolog Boris Ekrt. Pořad v teplickém planetáriu nese název Bobky z pravěku.

Koprolit celkem honosně a vědecky, ale ve skutečnosti nejde o nic jiného, než o zkamenělé exkrementy pravěkých živočichů. Jak se tyto kamenné „bobky“ zkoumají a co všechno z nich vědci dovedou vyčíst vám přiblíží geolog a paleontolog RNDr. Boris Ekrt z Národního muzea v Praze. Dozvíte se, jaké existují typy koprolitů, jak staré jsou ty, které se nachází na našem území, a kteří živočichové nám je po sobě zanechali. 

Další "přátelské setkání s vědou" Café Nobel se uskuteční ve čtvrtek 19. dubna od 18,00 hodin v teplickém planetáriu. Doporučujeme rezervovat si předem místo na adrese hap@hapteplice.cz. Rezervovaná místa je nutné obsadit nejpozději 15 minut před zahájením akce, jinak rezervace propadají a místa budou k dispozici pro další návštěvníky.