e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Svatomarkovské procesí se vydá podesáté Českým Středohořím

publikováno: 17.4.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Jan Kvapil

Sdílet: facebook twitter google+

 

Vydejte se v sobotu 25. dubna na duchovní procházku rozkvetlým Středohořím! Čeká vás tradičně netradiční program, v němž nechybí zpěv barokních písní s Michalem Pospíšilem, duchovní fraška v podání středohořských ochotníků, žehnání polím a sadům, nesení a jezení svatomarkovského perníku, pohoštění všech poutníků na statku Zámeckých sadů v Chrámcích, koňská projížďka pro děti, výstava fotografií na návsi v Kozlech atd.

Pozvání k vystoupení přijal písničkář Slávek Klecandr. Oganizátoři také vyhlašují dětskou soutěž o nejhezčí výzdobu "procesní" koloběžky! 

Na procesí je vypraven z Ústí nad Labem autobus (odjezd v 9,00 od bývalého autobusáku, v 9,45 u nádraží v Lovosicích) - rezervace míst: jankvapil@post.cz nebo 732 921 250, návrat kolem páté odpolední.

Svatomarkovské procesí začíná v 10,30 před kaplí sv. Víta v Sinutci. Cesta ze Sinutce do Chrámců je dlouhá přibližně 4 km s mnoha zastávkami. Cesta je po celé trase sjízdná pro kočárky i koloběžky.

Činorodé nadšence zve sdružení do Sinutce ještě týden před Svatomarkovským procesím. Tuto sobotu 18. dubna od zhruba 10,00 hodin proběhne v sinuteckém areálu kolem kaple sv. Víta úprava prostor tak, aby mohl důstojně o týden později přivítat poutníky při procesí. Půjde o drobné práce typu sekání trávy, vyřezávání křovin, drobné úpravy terénu, zasazení dvou lip u studánky apod. 

Dalšími sinuteckými akcemi bude Sinutecké kuropění - svatovítská ornitologická vigílie spojená s pozorováním východu slunce o letním slunovratu, které proběhne ze soboty na neděli 20. - 21. června. Ještě před tím, 13. června, se můžete zúčastnit tradiční botanické exkurze, tentokráte "Po stopách zaniklých obcí a pravého plicníku lékařského v kraji hlubokých lesů a strmých svahů hory Bukové".