e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Stop and Stay: Kraj, kde lidé zachraňují památky

publikováno: 17.4.2014, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

O tom, že někdy stačí k rozpohybování událostí silná vůle a pracovité ruce, přijede na konferenci cestovního ruchu v Žatci vyprávět Jitka Kantová. Na Podbořansku založila občanské sdružení, které zachraňuje památky. Jen díky tomuto sdružení dnes můžete vystoupat na rozhlednu Vochlice nebo navštívit kostel sv. Jiljí v Libyni.

"Kraj bývalých Sudet je oblastí, kde lidé mnohdy nemají vztah k historii a místu, kde žijí. To byl asi hlavní impuls nadšenců, kteří to chtěli změnit. Začali jsme opravovat drobné pomníčky a křížky. Větším impulsem byla oprava Vochlické rozhledny a dnes opravujeme unikátní památku - kostel sv. Jiljí v Libyni," vypráví Jitka Kantová - učitelka, spisovatelka, výtvarnice a také jednatelka občanského sdružení za záchranu kostela sv. Jiljí v Libyni na Podbořansku. Cílem tohoto sdružení, které přijede představit na veletrh Stop and Stay do Žatce, je právě obnovení kostela a zřízení vitrážnického muzea. Tomuto zajímavému řemeslu se totiž Jitka Kantová, která má svou dílnu v Lubenci, již několik let věnuje.

"Když kostel naše sdružení získalo od církve za korunu, byl v havarijním stavu. Dobrovolníci jej opravují již šest let. Největším objevem byla barokní hrobka a nález slovanského pohřebiště a dvou slovanských záušnic při archeologických vykopávkách," říká Jitka Kantová.

Kostel a rozhledna již dnes otevírají své brány turistům. Otevřeno je od května do října každý víkend odpoledne, klíče od rozledny dostanete v kostele. "Navíc v kostele se připravujeme jedinenčné vitrážové muzeum ve střední Evropě. Jedním z hlavním budoucích lákadel muzea by měl být vitrážový strop, kde by se měly skloubit staré vitráže z dnes již neexistujíccíh kostelů sudet a Doupovských hor s moderní tvorbou," doplňuje Jitka Kantová, majitelka ceny Křesadlo Ústeckého kraje 2011, která se uděluje za výjimečné počiny v oblasti dobrovolnictví.